:

Hur mycket el behöver HYBRIT?

Innehållsförteckning:

  1. Hur mycket el behöver HYBRIT?
  2. Hur mycket el behöver LKAB?
  3. Hur mycket el HYBRIT?
  4. Varför HYBRIT?
  5. Hur mycket energi kommer Hybrit kräva?
  6. Hur mycket el produceras i Sverige?
  7. Hur mycket släpper LKAB ut?
  8. Hur mycket koldioxid släpper LKAB ut?
  9. Hur mycket energi kommer HYBRIT kräva?
  10. Hur fungerar fossilfritt stål?

Hur mycket el behöver HYBRIT?

Vinsten för klimatet är stor och insatsen är kopiösa mängder el. Hybrit kommer att behöva 15 terawattimmar el varje år enligt en studie från Energimyndigheten, H2 Greens Steel behöver ytterligare 12 terawattimmar. Men det är inte bara stålindustrin som vill åt den svenska förnybara elen för att ställa om.

Hur mycket el behöver LKAB?

Enligt LKAB krävs ett elektriskt energibehov av ca 55 TWh per år vilket motsvarar ett eleffektbehov av 6280 MW motsvarande märkeffekten i ett antal kärnkraftverk på ca 7400 MW eller ca 8400 vindkraftverk med medeleffekten 3 MW.

Hur mycket el HYBRIT?

Utöver H2 Green Steel väntas Hybrit förbruka sammanlagt minst 55 terawattimmar el per år och batterifabriken Northvolt i Skellefteå cirka 2 terawattimmar. Som jämförelse låg Sveriges totala elanvändning på 134 terawattimmar förra året.

Varför HYBRIT?

Målet med HYBRIT-initiativet är att ersätta kolet som används för att producera järn och stål av järnmalm med vätgas, tillverkad av vatten och med hjälp av fossilfri el. Därmed försvinner källan till koldioxid och restprodukten blir istället helt vanligt vatten.

Hur mycket energi kommer Hybrit kräva?

Fossilfri järn- och stålproduktion med HYBRIT-teknik, motsvarande dagens produktionsnivå för SSAB, kommer att kräva cirka 15TWh per år. LKAB:s omställning av verksamheten kommer, när den är genomförd, att kräva totalt cirka 55 TWh el per år (medräknat majoriteten av SSAB:s behov).

Hur mycket el produceras i Sverige?

Sveriges elproduktione uppgick till 158,8 terawattimmar (TWh) under 2020. Det är en sänkning med 5,6 TWh jämfört med 2019. Vattenkraften är det kraftslag som producerade mest el och tillförde 71,2 TWh. Det är en ökning med 10,2 procent jämfört med året innan.

Hur mycket släpper LKAB ut?

LKAB:s verksamhet orsakar direkta utsläpp på 700 000 ton koldioxid i Sverige. Det innebär att vi idag står för 4% av industrins samlade utsläpp och är på plats 4 på listan över de företag som släpper ut mest i Sverige. Samtidigt säger ni att ni ska minska de globala utsläppen med ton, hur går det ihop?

Hur mycket koldioxid släpper LKAB ut?

1. SSAB släppte ut 4,55 miljoner ton koldioxid förra året från kol och koks i masugnarna i Luleå och Oxelösund. Det är cirka 11 procent av Sveriges koldioxidutsläpp. Utsläppen minskade 20 000 ton....Sveriges största koldioxidutsläppare 2020:

4
LKAB
2019668
2020650
OrterKiruna, Malmberget

Hur mycket energi kommer HYBRIT kräva?

Fossilfri järn- och stålproduktion med HYBRIT-teknik, motsvarande dagens produktionsnivå för SSAB, kommer att kräva cirka 15TWh per år. LKAB:s omställning av verksamheten kommer, när den är genomförd, att kräva totalt cirka 55 TWh el per år (medräknat majoriteten av SSAB:s behov).

Hur fungerar fossilfritt stål?

Fossilfri el kommer att användas för att producera vätgas från vatten via elektrolys. ... Slutresultatet av HYBRIT-processen är järn som sedan smälts i en elektrisk ljusbågsugn. Under hela processen kommer endast fossilfri el och fossilfria bränslen att användas – vilket resulterar i fossilfritt stål som slutprodukt.