:

Får man ta med växter inom EU?

Innehållsförteckning:

  1. Får man ta med växter inom EU?
  2. När behövs Växtpass?
  3. Får man flyga med växter?
  4. Får man ta med sig växter till Sverige?
  5. Vilka växter kräver Växtpass?
  6. Får man sälja plantor?
  7. Kan man ta med frukt på flyg?
  8. Hur frakta växter?

Får man ta med växter inom EU?

Regler – vad gäller inom och utanför EU Det är tillåtet att transportera växter med jord inom hela EU. För ett fåtal växtslag finns dock krav om att det ska finnas ett så kallat växtpass, här finns en förteckning. För övriga växter finns inga restriktioner för privatpersoner.

När behövs Växtpass?

Växtpasset ska finnas på varje handelsenhet och det är upp till den som utfärdar växtpasset att bestämma handelsenhetens storlek (till exempel kruka, brätte, säck, kartong, cc-vagn, pall, container). Växtpass krävs inte när hobbyodlare eller privatpersoner förflyttar eller byter växter med varandra.

Får man flyga med växter?

Men när det gäller handbagage och flyttgods gäller reglerna hela Europa, alltså även de länder som inte är EU-medlemmar. Från europeiska länder får du utan tillstånd ta med upp till 2 kg i handbagaget av vilka växter som helst, utom sättpotatis och citrusväxter.

Får man ta med sig växter till Sverige?

Det är förbjudet att ta in vissa växter och växtprodukter i Sverige. En del växter och växtprodukter får du inte ta in i Sverige alls om de kommer från länder utanför EU, eftersom risken för att de sprider karantänskadegörare är mycket stor. Det är samma regler i hela EU.

Vilka växter kräver Växtpass?

Växtpass krävs för alla växter för plantering

  • Plantor.
  • Förökningsmaterial, till exempel sticklingar, ympkvistar, lökar, knölar, embryon och mikroförökningsmaterial.
  • Kruk- och utplanteringsväxter.
  • Utsädespotatis.
  • Fröer avsedda för sådd (Växtpass används till bara en del av dem)
  • Rullgräs och skogsbotten.

Får man sälja plantor?

För att få sälja plantor, förökningsmaterial och grundstammar av frukt- och bärplantor måste du uppfylla kraven i vägledningarna för odlare som producerar certifierat material av frukt- och bärväxter. Det innebär bland annat att du ska göra det här: Anmäla företagets verksamhet till Jordbruksverket.

Kan man ta med frukt på flyg?

Du får ta med dig livsmedel och mat genom säkerhetskontrollen så länge den inte räknas som vätska. Om den räknas som vätska gäller vätskereglerna.

Hur frakta växter?

Placera dina krukväxter i kartongerna. Mellan varje växt kan du lägga tidningspapper - en lagom tjock bunt - som stötskydd. Transportera kartongerna inne i bilen om det är kallt ute. Ska du flytta under sommaren så kan du ställa krukväxterna bland dina andra saker i flyttbilen.