:

Kan man signera styrelseprotokoll digitalt?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man signera styrelseprotokoll digitalt?
  2. Får man signera årsredovisning digitalt?
  3. Vad är avancerad elektronisk underskrift?
  4. Måste styrelseprotokoll signeras?
  5. Vad menas med elektronisk kopia?
  6. Vilka bestämmelser gäller för underskrift av elektroniska årsredovisningar?
  7. Kan Fastställelseintyg signeras digitalt?

Kan man signera styrelseprotokoll digitalt?

Svaret vi fick från juristerna är att det finns inget hinder mot elektronisk signatur av styrelseprotokoll. Nedan kommer lite mer information om att signera protokoll; " Enligt 7 kap. 24 § Lag om ekonomiska föreningar ska det vid styrelsens sammanträden föras protokoll.

Får man signera årsredovisning digitalt?

Kan de signera årsredovisningen digitalt? Ja, digital signatur ersätter signatur på papper. Men det förutsätter att samtliga ledamöter och eventuell VD signerar digitalt. Det går alltså inte att kombinera digitala och analoga signaturer av årsredovisningen.

Vad är avancerad elektronisk underskrift?

En kvalificerad elektronisk underskrift är en avancerad elektronisk underskrift som skapas med hjälp av en kvalificerad anordning för underskrifter och är baserad på ett kvalificerat certifikat för elektroniska underskrifter.

Måste styrelseprotokoll signeras?

Det enda krav som finns i lag är att besluten ska framgå och vilka som deltog, datum samt att protokollen måste undertecknas av ordföranden, protokollförare och justerare.

Vad menas med elektronisk kopia?

Med bestyrkt elektronisk kopia menas att en elektronisk motsva- righet till en pappershandling har försetts med ett intyg om att kopian överensstämmer med originalet. Originalet kan vara såväl i pappersform som i elektronisk form.

Vilka bestämmelser gäller för underskrift av elektroniska årsredovisningar?

En årsredovisning som är upprättad i elektronisk form ska undertecknas med avancerad elektronisk underskrift. Det gäller samtliga underskrifter. I aktiebolag och andra företag som företräds av en styrelse ska samtliga styrelseledamöter skriva under årsredovisningen.

Kan Fastställelseintyg signeras digitalt?

Det är samma krav. En årsredovisning inskickad som en XBRL -fil är en avskrift av originalet. Fastställelseintyget däremot ska undertecknas i original – digitalt via Bolagsverkets e-tjänst. Samma krav gäller när årsredovisningen skickas in på papper.