:

Måste man ta ut 5 dagar i veckan efter 1 år?

Innehållsförteckning:

  1. Måste man ta ut 5 dagar i veckan efter 1 år?
  2. Hur länge kan man vara föräldraledig om man tar ut 5 dagar i veckan?
  3. Måste pappan ta ut 5 dagar i veckan?
  4. Vad händer med min SGI om jag blir arbetslös?
  5. Vad gör man om man blir arbetslös under föräldraledighet?
  6. Kan man få sparken för att man vabbar?

Måste man ta ut 5 dagar i veckan efter 1 år?

Viktigt att skydda din SGI Om ditt barn är under 1 år kommer din sjukpenninggrundande inkomst (SGI) fortsätta vara skyddad tills den dagen barnet fyller 1 år. ... från och med ditt barns 1-årsdag tar ut hel föräldrapenning minst 5 dagar per vecka.

Hur länge kan man vara föräldraledig om man tar ut 5 dagar i veckan?

Efter att barnet fyllt ett år tar en av er ut fem dagar i veckan (på så sätt skyddas SGI:n). Då kan ni vara hemma med barnet i ett år och elva månader, dagarna på lägstanivå inräknade. De flesta föredrar förstås något slags mellanläge.

Måste pappan ta ut 5 dagar i veckan?

När du är föräldraledig med ett barn som fyllt ett år så behöver du ta ut föräldrapenning för minst fem dagar i veckan för att skydda SGI:n.

Vad händer med min SGI om jag blir arbetslös?

Blir du arbetslös är din SGI skyddad i tre månader från att du blir utan arbete. Därefter skyddar du din SGI genom att anmäla dig hos Arbetsförmedlingen. Du måste också aktivt söka arbete och ha möjlighet att arbeta i samma omfattning som din SGI är baserad på.

Vad gör man om man blir arbetslös under föräldraledighet?

Blir du arbetslös under din föräldraledighet kan du få ersättning, förutsatt att du har klarat kvalifikationstiden för din inkomstförsäkring. Tänk på att den tiden du har varit föräldraledig inte räknas med, utan du måste ha klarat kvalifikationstiden innan du blev föräldraledig.

Kan man få sparken för att man vabbar?

Vård av barn regleras i Föräldraledighetslagen (1995:584). Arbetstagare har rätt att vara lediga för vård av bar, 3 §. Det är således inte en omständighet som får ligga till grund för uppsägning. Uppsägning på grund av ovan nämnda anledningar tillhör kategorin uppsägning på grund av personliga skäl.