:

Får polisen ljuga?

Innehållsförteckning:

  1. Får polisen ljuga?
  2. När delges misstanke om brott?
  3. Får man ljuga i rätten?
  4. Får polisen ljuga under förhör?
  5. Får polisen gå igenom mobiltelefon?
  6. Har polisen rätt att gå in i mitt hus?

Får polisen ljuga?

En fråga som ofta dyker upp är om poliser i förhör med misstänkta personer har rätt att luras eller helt enkelt att ljuga för att fram vissa svar. Svaret på frågan är enkel; Poliser får inte ljuga eller agera otillbörligt under förhörssituationer.

När delges misstanke om brott?

När en förundersökning kommit så långt att en person kan anses skäligen misstänkt för brottet, ska den misstänkte underrättas om misstanken när han eller hon hörs dvs. ... under nästa förhör (23 kap. 18 § första stycket RB).

Får man ljuga i rätten?

Mened är ett brott som återfinns i brottsbalken 15 kap 1 § och det innebär att någon ljuger under ed. Ett vittne i en domstol får som huvudregel avlägga en vittnesed där man lovar att tala sanning, om man då skulle ljuga så kan man begå brottet mened.

Får polisen ljuga under förhör?

Som huvudregel är det inte ett brott att ljuga under ett polisförhör. Ljuger du däremot om att en oskyldig person har begått en viss gärning, att det fanns besvärande omständigheter eller annars förnekar att det förelåg omständigheter som hade gjort bedömningen av en gärning mildare så är detta ett brott.

Får polisen gå igenom mobiltelefon?

Polisen har rätt att omhänderta din mobil (och annan sådan utrustning) om du vägrar. Detta gäller alla som ska förhöras, oavsett om du är vittne, målsägande eller misstänkt. Detta betyder alltså att en polis inte godtyckligt får ta din mobiltelefon.

Har polisen rätt att gå in i mitt hus?

Polisen har endast rätt att gå in hemma hos dig om det finns anledning att anta att du har begått ett brott med vilket fängelse kan följa eller om du inte är skäligen misstänkt för brott men brott har begåtts hos dig eller den misstänkte har gripits där eller det finns synnerlig anledning att anta att föremål som kan ...