:

Vad händer med semestern när man är föräldraledig?

Innehållsförteckning:

  1. Vad händer med semestern när man är föräldraledig?
  2. Måste jag ta ut min semester under min föräldraledighet?
  3. Kan man ta ut semester när man är föräldraledig?
  4. Kan man ta föräldraledigt istället för semester?
  5. Kan man ta ut semester när man är sjukskriven?

Vad händer med semestern när man är föräldraledig?

Enligt semesterlagen är 120 dagar av en föräldraledighet semesterlönegrundande. Det motsvarar ca fyra månader av föräldraledigheten som man tjänar in semester som vanligt. (Om du är ensam vårdnadshavare är det 180 dagar.) ... Om du har 30 semesterdagar per år blir det tio betalda dagar under 120 dagars föräldraledighet.

Måste jag ta ut min semester under min föräldraledighet?

Samma regler för semesterledighet gäller oavsett om du är föräldraledig eller i tjänst. Du kan därför ansöka om semesterledighet precis som vanligt. Om du tar ut semester påverkar det inte din föräldraledighet. Du gör bara ett avbrott i den period som du beviljats föräldraledighet för.

Kan man ta ut semester när man är föräldraledig?

När semesterdagarna är slut kan du ta ut föräldrapenning för resten av sommarlovet. Om du är osäker på hur långt din semester sträcker sig bör du kontakta din arbetsgivare. Om du arbetade deltid innan sommarlovet måste du skydda din SGI under ferietiden på samma sätt som du gjorde innan sommarlovet.

Kan man ta föräldraledigt istället för semester?

Fråga: Kan arbetstagare ta ut föräldraledighet i stället för semester och med hur långt varsel ska det i så fall ske? Svar: Arbetstagare som har rätt till föräldraledighet har rätt att ta ut ledigheten även under planerad semesterledighet.

Kan man ta ut semester när man är sjukskriven?

En sjukskrivning är semesterlönegrundande i 180 dagar per intjänandeår. Det innebär att man, trots frånvaro från arbetet, kan tjäna in semesterlön i högst 180 dagar. Efter oavbruten frånvaro i ett helt intjänandeår upphör dock den rätten.