:

Får man semester om man är vikarie?

Innehållsförteckning:

  1. Får man semester om man är vikarie?
  2. Hur länge tjänar man in semester under föräldraledigheten?
  3. Vad betyder timanställning på arbetsmarknaden?
  4. Har alla anställda rätt till semester?
  5. Hur mycket kostar semestertillägget i Sommar?

Får man semester om man är vikarie?

Om du har ett vikariat eller visstidsanställning i högst tre månader kan ni avtala om att du inte ska ha semesterledighet. Då har du istället rätt till semesterersättning. En del kollektivavtal ger rätt till fler semesterdagar än vad lagen säger.

Hur länge tjänar man in semester under föräldraledigheten?

  • Det motsvarar ca fyra månader av föräldraledigheten som man tjänar in semester som vanligt. (Om du är ensam vårdnadshavare är det 180 dagar.) 120 dagar innebär att du tjänar in nio betalda semesterdagar under föräldraledigheten om du har 25 semesterdagar per år.

Vad betyder timanställning på arbetsmarknaden?

  • I vardagligt tal brukar man prata om timanställning. Det som kallas timanställning är egentligen ingen anställningsform; det betyder bara att du får betalt per timme. Den som är timavlönad har en intermittent anställning eller visstidsanställning. Huvudregeln på arbetsmarknaden är tillsvidareanställning, det som i dagligt tal kallas "fast ...

Har alla anställda rätt till semester?

  • Enligt semesterlagen har alla som arbetar rätt till semester i form av ledighet, lön och ersättning. Alla har samma rättigheter oavsett anställningsform. Det spelar alltså ingen roll om dina anställda är vikarier, timanställda eller tillsvidareanställda.

Hur mycket kostar semestertillägget i Sommar?

  • Om din anställde tar ut 20 semesterdagar i sommar kan semestertillägget räknas ut så här: 0,0043 X = 2 150 kronor. Var dock observant på att flera kollektivavtal innehåller ett högre semestertillägg än vad som anges i lagen och då kan det vara en högre procentsats som gäller.