:

Kan jag Vabba på när jag har semester?

Innehållsförteckning:

  1. Kan jag Vabba på när jag har semester?
  2. Är semester Semestergrundande?
  3. Måste man ha sjukintyg på semestern?
  4. Får man semesterersättning vid vab?
  5. Får man semesterdagar när man är sjukskriven kommunal?
  6. Är närståendepenning semesterlönegrundande?
  7. Hur räknas semesterdagar vid tjänstledighet?

Kan jag Vabba på när jag har semester?

Vård av barn (vab) under semestern Om ditt barn blir sjuk under den tid du har semester kan du vabba. Din arbetsgivare måste godkänna att du vabbar och ska i så fall ändra din semester till VAB. Du kan bara vabba om du semestrar i Sverige eller i ett annat EU-land.

Är semester Semestergrundande?

Orsaker till frånvaro som är semesterlönegrundande. För att få betald semester (lön under semestern) måste du först ha tjänat in den. Om du är frånvarande från arbetet kan du i vissa fall trots frånvaron ändå få räkna in den tiden som grund för att få semesterlön .

Måste man ha sjukintyg på semestern?

Om du blir sjuk under semestern har du rätt att avbryta semestern för att ta ut semesterdagarna vid ett senare tillfälle. Du kan avbryta din semester både om du själv blir sjuk och om ditt barn blir sjuk. Ibland krävs intyg från läkare.

Får man semesterersättning vid vab?

Samma sak gäller om du behöver ledighet med tillfällig föräldrapenning, till exempel vård av sjukt barn (VAB) eller de första tio dagarna efter barnets födsel. Även här är högst 120 dagar per intjänandeår (180 dagar för ensamstående föräldrar) semesterlönegrundande.

Får man semesterdagar när man är sjukskriven kommunal?

Sjukskrivningen är semesterlönegrundande i 180 dagar. Det innebär att om du varit sjukskriven på heltid och sedan kommer tillbaka till jobbet har du tjänat in betalda semesterdagar även om du inte har arbetat en tid. Är du sjukskriven längre än 180 dagar får du färre intjänade semesterdagar.

Är närståendepenning semesterlönegrundande?

Anmälan om ledighet för vård av närstående ska därför lämnas så snart som möjligt. Den anställde har rätt att komma tillbaka till arbetet efter ledigheten utan någon särskild varseltid. Arbetsgivaren får göra fullt avdrag för frånvaron. Ledigheten är semesterlönegrundande i högst 45 dagar per intjänandeår.

Hur räknas semesterdagar vid tjänstledighet?

Tjänstledighet är inte semesterlönegrundande och ska inte ingå i beräkningsformeln för de betalda dagarna. Om den anställde är frånvarande på grund av nedanstående orsaker, så ska den tiden - trots frånvaro - räknas in i tiden för intjänande av semesterdagar.