:

Är det farligt att få nya leverfläckar?

Innehållsförteckning:

  1. Är det farligt att få nya leverfläckar?
  2. Hur länge får man nya leverfläckar?
  3. Varför växer det har i födelsemärken?
  4. Hur många leverfläckar är normalt?
  5. Kan pigmentfläckar vara cancer?
  6. Är det farligt att ha hudcancer?

Är det farligt att få nya leverfläckar?

Det kan vara farliga födelsemärken. Nya eller förändrade födelsemärken kan nämligen vara ett tecken på malignt melanom, en typ av hudcancer. Personer med ljus hy eller stora födelsemärken är mer sårbara för cancer än andra. Risken att drabbas ökar med åldern.

Hur länge får man nya leverfläckar?

Födelsemärken kan vara medfödda men det är vanligt att de gör debut någon gång under de första levnadsåren. Därefter brukar man få fler och fler fram till trettioårsåldern. Det är inte ovanligt att få nya födelsemärken under en graviditet.

Varför växer det har i födelsemärken?

Ofarliga födelsemärken Att ett födelsemärke är hårbevuxet är inte farligt. Färgtonens fördelning är också av betydelse. Jämnt bruna är mer beskedliga än sådana där det finns inslag av mörkare eller brunsvarta öar. Normalt förändras naevi långsamt med åren.

Hur många leverfläckar är normalt?

Födelsemärken är mörka men kan skilja sig i storlek, form och färg. Födelsemärken kan vara svårare att se på mörk hud. En del har ett mindre antal födelsemärken, och en del har många. Det är inte ovanligt att ha cirka 70 födelsemärken, men även fler än så kan förekomma.

Kan pigmentfläckar vara cancer?

Det finns många pigmenterade förändringar som är godartade och som är vanligare ju äldre du blir. Godartade hudförändringar övergår inte till cancer men kan, precis som vissa hudsjukdomar, förväxlas med hudcancersjukdomar. Pigmentfläckar på huden som är nya eller förändras i färg, form eller storlek kan vara hudcancer.

Är det farligt att ha hudcancer?

Basaliom är den vanligaste formen av hudcancer – den växer långsamt och sprider sig sällan i kroppen. Skivepitelcancer och malignt melanom växer ofta fortare, djupare och kan ge metastaser. De flesta som behandlas tidigt blir av med sjukdomen, men spridd hudcancer kan ibland vara livshotande.