:

Kan man vara sjukskriven som egenföretagare?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man vara sjukskriven som egenföretagare?
  2. Vad gäller för den ersättning från Försäkringskassan som en enskild näringsidkare får vid sjukskrivning?
  3. Vad är sjukförsäkringsavgift?
  4. Vad räknas som egenföretagare?
  5. Hur länge får man vara hemma utan läkarintyg vid Corona?
  6. Får man ta hand om sitt barn när man är sjukskriven?

Kan man vara sjukskriven som egenföretagare?

Om du inte kan arbeta för att du är sjuk kan du få sjukpenning. Du som är aktiebolagsägare räknas som anställd i ditt bolag. Det betyder att de första 14 dagarna du är sjuk betalar ditt aktiebolag sjuklön till dig istället för din vanliga lön. Sen kan du ansöka om sjukpenning från Försäkringskassan.

Vad gäller för den ersättning från Försäkringskassan som en enskild näringsidkare får vid sjukskrivning?

Du kan knappt 80 procent av din inkomst av näringsverksamhet, men högst 810 kronor per dag. du ansöka om att behålla samma nivå som tidigare. Om ditt företag är nystartat, det vill säga att det registrerades för som mest 36 månader sedan, gäller särskilda regler.

Vad är sjukförsäkringsavgift?

Du som är egenföretagare kan själv välja om du vill ha 1, 14, 30, 60 eller 90 dagars karenstid. Om du inte gör något val har du automatiskt 7 karensdagar. Ju fler karensdagar du väljer, desto lägre blir din sjukförsäkringsavgift. Sjukförsäkringsavgiften är en del av de egenavgifter som du betalar till Skatteverket.

Vad räknas som egenföretagare?

Egenföretagare kallas en person som driver enskild firma eller handelsbolag, och därmed är personligen ekonomiskt ansvarig för företagets skulder, till skillnad från företagare som bedriver aktiebolag, där bolagets ekonomi är separerad från individens.

Hur länge får man vara hemma utan läkarintyg vid Corona?

Är du sjuk längre än 7 dagar måste du ha ett läkarintyg för att kunna ersättning.

Får man ta hand om sitt barn när man är sjukskriven?

Om du blir sjuk och inte kan vårda barnet så kan den förälder som arbetar överlåta tillfällig föräldrapenning till en annan person som behöver avstå sitt arbete för att vårda sjukt barn. Detta gäller om barnet är över 240 dagar. Är man pensionär och inte arbetar så kan man inte ersättning.