:

Vilket tillstånd kan du behöva få utfärdat av Lantmäteriet om du vill ladda upp bilder som du tagit med din drönare?

Innehållsförteckning:

  1. Vilket tillstånd kan du behöva få utfärdat av Lantmäteriet om du vill ladda upp bilder som du tagit med din drönare?
  2. Vad stämmer om Spridningstillstånd?
  3. Varför får man inte fota horisonten med drönare?
  4. Får man fotografera med drönare?
  5. Vad stämmer om Drönarens Låghastighetsläge?
  6. Varför får man inte filma horisonten i Sverige?

Vilket tillstånd kan du behöva få utfärdat av Lantmäteriet om du vill ladda upp bilder som du tagit med din drönare?

Lantmäteriet hanterar vad som kallas spridningstillstånd - som du behöver ansöka om innan du delar, laddar upp, sprider eller säljer bilder, video eller annat material som på något sätt avbildar Sveriges landområden från luften.

Vad stämmer om Spridningstillstånd?

För att du inte av misstag ska sprida material så som bilder eller filmer med känslig information behöver du söka spridningstillstånd. Om du sprider sådan information riskerar du straff. Läs mer om lagen och förordningen om skydd för geografisk information.

Varför får man inte fota horisonten med drönare?

Generellt kring undantag Generellt sett kan ett material som innehåller horisonten, det vill säga gränsen mellan himmel och landskap, aldrig vara undantaget tillståndskravet (*1). Det beror främst på att du får med så stora vyer att du inte kan avgöra vad materialet faktiskt innehåller.

Får man fotografera med drönare?

Fotografering med drönare som görs av privatpersoner och företag kräver inte något särskilt tillstånd enligt kameralagstiftningen. Både dataskyddsförordningens och kamerabevakningslagens regler måste dock följas.

Vad stämmer om Drönarens Låghastighetsläge?

Det är drönare som får väga max fyra kilo och som aldrig får flygas över vare sig icke- medverkande personer eller folksamlingar. Däremot får man flyga nära människor på ett horisontellt avstånd, antingen på 30 meters eller fem meters avstånd, om det så kallade låghastighetsläget är aktiverat.

Varför får man inte filma horisonten i Sverige?

Anledningen till detta är att det i Sverige finns en lag som säger att man måste skydda geografisk information. Myndigheten är därför satt att förhandsgranska bilder och filmer innan dessa sprids. ... I Sverige kan vi, med några undantag, fotografera eller filma nästan precis vad vi vill, på vilken plats som helst.