:

Får man ha barn på förskola om man är sjukskriven?

Innehållsförteckning:

  1. Får man ha barn på förskola om man är sjukskriven?
  2. Kan man ta ut föräldrapenning när barnet går på dagis?
  3. Hur länge har barnet rätt till förskola?
  4. När ska en vårdnadshavare erbjuda barnet förskola?
  5. När har barnet rätt till allmän förskola?

Får man ha barn på förskola om man är sjukskriven?

Barn ska gå i förskolan så mycket som det behövs om föräldrarna förvärvsarbetar eller studerar eller om barnet har ett eget behov på grund av familjens situation i övrigt. Barn till arbetslösa eller föräldralediga ska erbjudas förskola under minst tre timmar per dag eller 15 timmar i veckan.

Kan man ta ut föräldrapenning när barnet går på dagis?

Kan jag få föräldrapenning när jag skolar in barnet på förskolan? Ja, du kan ta ut föräldrapenning på både sjukpenning- och lägstanivå. Om du avstår från arbete mer än en åttondel av din arbetsdag, så kan du ta ut en hel dag med föräldrapenning på lägstanivå.

Hur länge har barnet rätt till förskola?

  • Rätten till förskola finns från det att barnet fyller ett år. Däremot kan barn som inte fyllt ett år ha rätt till förskola om de av fysiska, psykiska eller andra skäl behöver särskilt stöd i sin utveckling i form av förskola. Hur mycket barnet ska få gå i förskolan bestäms utifrån barnets behov av stöd.

När ska en vårdnadshavare erbjuda barnet förskola?

  • När en vårdnadshavare har anmält önskemål om plats i en kommunal förskola ska kommunen erbjuda barnet förskola inom fyra månader. Barn som av fysiska, psykiska eller andra skäl har behov av särskilt stöd i sin utveckling i form av förskola ska erbjudas förskola skyndsamt.

När har barnet rätt till allmän förskola?

  • Från och med höstterminen det år ett barn fyller tre år har barnet rätt till så kallad allmän förskola, det vill säga minst 525 avgiftsfria timmar per år i förskolan. Det gäller för alla barn, oavsett föräldrarnas sysselsättning och familjens situation i övrigt.