:

Får personlyft göras med motviktstruck?

Innehållsförteckning:

  1. Får personlyft göras med motviktstruck?
  2. Får man köra truck med indraget körkort?
  3. Vad krävs för att få köra truck?
  4. Vem kan utfärda truckkort?
  5. När får personlyft göras med en motviktstruck?
  6. Vilken skyddsutrustning är man skyldig att använda vid truckkörning?

Får personlyft göras med motviktstruck?

Får man göra personlyft med truck? Svar: Ja! Se AFS 2006:7 ”Tillfälliga personlyft med kranar eller truckar”. Truck som används för personlyft skall genomgå en första besiktning för godkännande.

Får man köra truck med indraget körkort?

För att köra truck på väg krävs lägst traktorkort. I övrigt ska du ha tillräckliga kunskaper och färdigheter (i tillämpliga delar) som krävs för att få körkort. Dessutom ska du ha arbetsgivarens tillstånd att köra truck.

Vad krävs för att få köra truck?

Krav på dokumenterade kunskaper för truckförare Alla truckförare ska ha dokumenterade teoretiska och praktiska kunskaper för att få köra truck. Det vanligaste sättet att de kunskaperna är att genomgå en truckförarutbildning.

Vem kan utfärda truckkort?

Vem får utfärda truckkort. I princip vem som helst. Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd (TYA) har avtal med 500 utbildningsföretag och genomför stickprov som en typ av kvalitetssäkring i branschen.

När får personlyft göras med en motviktstruck?

Personer får lyftas med en truck endast vid tillfälligt och kortvarigt arbete. 8 § Personlyft med kranar eller truckar skall planeras och genomföras så att ohälsa och olycksfall förebyggs. När det finns risk för att basmaskinen blir påkörd av annat fordon skall åtgärder vidtas som förhindrar detta.

Vilken skyddsutrustning är man skyldig att använda vid truckkörning?

Det är arbetsgivarens ansvar att regler och rutiner för truckkörning följs. Arbetsgivaren ansvarar också för att truckförare får tillräckliga kunskaper för att köra truck i arbetet. Truckföraren är skyldig att följa instruktionerna, använda anvisad skyddsutrustning samt att köra trucken på ett ansvarsfullt sätt.