När ska vägen plogas?
Innehållsförteckning:
- När ska vägen plogas?
- Är det plogat?
- Vem bestämmer när det ska plogas?
- Vem sköter snöröjning?
- Hur mycket snö för att ploga?
- Vad ingår i vinterväghållning?
- Kan vinterväg bli?
När ska vägen plogas?
När det fallit 2 cm snö, har plogbilen normalt 4 timmar på sig att ploga sträckan. 4 timmar efter avslutat snöfall ska det finnas åtminstone snö- och isfria hjulspår på vägen. Snösträngar kan alltså förekomma. Vägen halkbekämpas normalt med salt.
Är det plogat?
Vill du veta var plogbilen är eller när plogbilen kommer till din väg, så finns information på Trafikverkets hemsida.
Vem bestämmer när det ska plogas?
Alla statliga vägar har en standardklass. Den klassen avgör hur snabbt vägen ska plogas och om den ska vara snöfri eller inte, en viss tid efter det har slutat snöa.
Vem sköter snöröjning?
Den som är ansvarig för en väg ansvarar i vanliga fall även för snöröjning och halkbekämpning på vägen. De större lederna och vägarna i Göteborg är statliga vägar där Trafikverket har ansvar för snöröjning och halkbekämpning.
Hur mycket snö för att ploga?
Gräns för att ploga efter snöfall är tre-fyra centimeter snö på gång- och cykelvägar och sex-åtta centimeter på gatorna.
Vad ingår i vinterväghållning?
Vad är vinterväghållning och vem har ansvaret? Med vinterväghållning menas halkbekämpning och snöröjning av gator och vägar under vinterperioden. Kommunen ansvarar för snöröjningen på de kommunala gatorna och vägarna medan Trafikverket ansvarar för läns- och riksvägar.
Kan vinterväg bli?
En vinterväg är en väg som bara är farbar på vintern, till exempel genom att den går över sjöis, så kallad isväg, eller frusen myrmark. ... Vintervägar kan också vara den enda förbindelsen för tyngre trafik.