:

Hur låg temp klarar sommardäck?

Innehållsförteckning:

  1. Hur låg temp klarar sommardäck?
  2. Får man köra med ett vinterdäck?
  3. Hur mycket böter får man för dåliga däck?
  4. Har du kört vinterdäck på sommaren?
  5. När får du använda vinterdäck?
  6. När är det lag på vinterdäck om det är vinterväglag?

Hur låg temp klarar sommardäck?

Sommardäck har en hårdare gummiblandning än vinterdäck och när temperaturen är lägre än +5 grader blir gummiblandningen ännu hårdare. Det gör att sommardäck ger betydligt sämre grepp än vinterdäck i kylan.

Får man köra med ett vinterdäck?

Det vill säga, så länge alla fyra däcken är av samma typ går det bra att ha olika par däck fram och bak. Det kan till exempel röra sig om dubbade vinterdäck som överensstämmer på alla sätt, men det främre paret är från Nokian och det bakre paret är från Michelin. ... Självklart gäller tider för dubbade däck även släp.

Hur mycket böter får man för dåliga däck?

Du kan få böter för slitna däck om polisen stoppar dig. Vid en trafikkontroll kan du nämligen betala strax över 1000 kronor för slitna däck. Därför bör du köpa nya däck så fort du märker att de är slitna!

Har du kört vinterdäck på sommaren?

  • Ja, det är tillåtet att köra med vinterdäck på sommaren, dock inte dubbdäck där dubbarna inte avlägsnats. Däckbranschen rekommenderar inta att man kör med vinterdäck på sommaren. Vinterdäck har en annan konstruktion och en mjukare gummiblandning än sommardäck. Vinterdäcken ska fungera när det är kallt och vinterväglag.

När får du använda vinterdäck?

  • När du får använda vinterdäck 1 Du måste använda vinterdäck vid vinterväglag under tidsperioden 1 december - 31 mars. 2 Du får använda dubbdäck under tidsperioden 1 oktober - 30 april. 3 Det är förbjudet att använda dubbdäck under tidsperioden 30 april - 30 september om det inte är eller förväntas bli vinterväglag.

När är det lag på vinterdäck om det är vinterväglag?

  • Mellan 1 december och 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag.