:

Får man köra med reservhjul?

Innehållsförteckning:

  1. Får man köra med reservhjul?
  2. Vart ska jag köra med Nödhjul?
  3. Får man köra med Nödhjul på motorväg?
  4. Hur mycket luft ska det vara i reservhjul?
  5. Vilket av följande förbud gäller på motortrafikled?

Får man köra med reservhjul?

Endast avsett för korta sträckor! Dock får du endast köra korta sträckor med ditt reservhjul och det är inte till för att användas all för länge. Det ska räcka att du kör med det till närmaste verkstad eller ställe där du kan byta däck till ett nytt sommardäck eller ett vinterdäck beroende på vad du har på bilen.

Vart ska jag köra med Nödhjul?

På en motorväg, motortrafikled eller 2-1 väg får du inte stanna, så om du får problem och måste stanna eller köra långsammare än övrig trafik så kommer du att vara ivägen, därför är landsväg med vägren rätt svar. Ett nödhjul har alltid maxhastighet 80 km/h.

Får man köra med Nödhjul på motorväg?

Har du ett monterat nödhjul på bilen är det viktigt att du inte kör i högre hastighet än det som är tillåtet för hjulet. Maxhastigheten för nödhjulet står i instruktionsboken. Nödhjulet är endast tillverkat för tillfällig färd, så försök att byta till ett vanligt hjul så snart som möjligt.

Hur mycket luft ska det vara i reservhjul?

Olika lufttryck rekommenderas för respektive hjulaxel (däcken på en given axel bör alltid hålla samma lufttryck) och reservdäckets tryck, om däcket är av samma typ som de övriga, bör ligga minst 0,3 bar högre än det högsta tillåtna lufttrycket och justeras till rätt tryck vid montering på bilen.

Vilket av följande förbud gäller på motortrafikled?

På motorväg och motortrafikled är gångtrafik förbjuden. På motorväg och motortrafikled är det inte tillåtet att stanna eller parkera. Om det finns särskilda rastplatser eller parkeringsplatser i anslutning till vägen får dessa givetvis användas. Buss i linjetrafik får stanna vid särskilt anordnade busshållplatser.