:

Hur kör man över farthinder?

Innehållsförteckning:

  1. Hur kör man över farthinder?
  2. Får man lägga ut egna farthinder?
  3. Hur höga får farthinder vara?
  4. Hur fort kan man köra över farthinder?
  5. Vad säger lagen om farthinder?

Hur kör man över farthinder?

Om det är omöjligt att undvika att köra över farthinder är det bästa bilägare kan göra att regelbundet kolla insidan på däcken. Meterbreda, avfasade farthinder körs bäst över med ett hjul i taget, med varierade hjul över varje hinder. Tvärgående hinder är mycket värre för insidan på däcken.

Får man lägga ut egna farthinder?

Är det en enskild/privat väg är det alltså upp till dig. Läs mer om detta via vägverket här. Vid en vägsamfällighet eller annan plats där man äger vägen tillsammans behöver man ett gemensamt beslut i styrelsen om att farthinder får läggas ut. Om det är en kommunal väg får man ansöka hos kommunen.

Hur höga får farthinder vara?

Fortfarande pågår utveckling av nya varianter av förhöjda passager men en vanlig höjd är 0,10 m. En viktig faktor att ta hänsyn till vid anläggande av förhöjning är om det kör buss i linjetrafik.

Hur fort kan man köra över farthinder?

Fråga: På en gata där man byggt ett farthinder råder hastighetsbegränsningen 50 km/tim. Farthindret är utformat så att ”normala” personbilar måste sänka hastigheten till 10–15 km/tim för att inte slå i underredet och orsaka skador på bilen.

Vad säger lagen om farthinder?

Om det på grund av en trafikolycka, en skada på vägen eller av annan orsak uppstår förhållanden som kan medföra fara eller hinder för trafiken kan även någon annan sätta upp, ta bort och underhålla anordningar enligt denna förordning om det behövs för att tillgodose säkerheten.