:

När får man köra förbi buss?

Innehållsförteckning:

  1. När får man köra förbi buss?
  2. Vad betyder Bussregeln?
  3. När sätts varningstriangeln ut?
  4. Vad räknas som utfart?
  5. Vad innebär Bussregeln och varför har den tillkommit?
  6. Hur ser man att det är en huvudled?

När får man köra förbi buss?

Är begränsningen 50 km/h eller lägre måste du stanna upp och släppa fram bussen. Är fartbegränsningen högre än 50 km/h är det bussen som måste vänta på att kunna köra ut utan att störa trafiken. I stadstrafik är det därför alltid du som ska lämna företräde åt bussen när den vill svänga ut från hållplatsen.

Vad betyder Bussregeln?

Bussregeln reglerar vem som är skyldig att lämna företräde i trafiken vid olika hastigheter. Vid hastigheter om 50 km/h och lägre är du skyldig att lämna bussen företräde om den blinkar ut. ... Det händer också att alla klivit på och av bussen men bussföraren väntar på sin tidtabell.

När sätts varningstriangeln ut?

Sätt ut varningstriangel på ett avstånd av minst 100 meter, gärna längre, så att andra trafikanter varnas. ... Varningstriangel ska alltid sättas ut där den högsta tillåtna hastigheten är högre än 50 km/timmen.

Vad räknas som utfart?

Utfartsregeln betyder att du ska lämna företräde åt alla andra fordon, såväl från vänster som höger, när du kör ut från till exempel en parkeringsplats, garageutfart eller gågata.

Vad innebär Bussregeln och varför har den tillkommit?

Bussregeln innebär att du måste lämna företräde åt en buss som signalerar att den ska svänga ut från en hållplats vid sidan av vägen. Dock bestämmer hastighetsbegränsningen vem som ska lämna företräde: 50 km/h eller lägre - måste du lämna företräde åt bussen. över 50 km/h - ska bussen lämna företräde åt dig.

Hur ser man att det är en huvudled?

En huvudled innebär att alla som ska in på huvudleden ska lämna företräde åt de som befinner sig på huvudleden. Huvudleder märks ut med skyltar i början av huvudleden och sedan efter varje korsning om det inte på annat sätt är tydligt att huvudleden fortsätter.