:

Får man övningsköra moped på inhägnat område?

Innehållsförteckning:

  1. Får man övningsköra moped på inhägnat område?
  2. Får man köra moped på privat mark?
  3. Får man köra bil på inhägnat område?
  4. Vad räknas som inhägnat område?
  5. Vad gäller på inhägnat område?
  6. Får man övningsköra med moped hemma?

Får man övningsköra moped på inhägnat område?

Den som ska planera övningsköra med moped ska ha någon som är behörig att ha uppsikt av, det kan vara en vuxen som fyllt 21 år och har behörighet för moped av den klass körningen avser, 5–6 §§ KörkL. Se vilka krav behövs mer, 4 kapitel KörkL. Med inhägnat område avses ett område som är skiljt från allmän trafik, t.

Får man köra moped på privat mark?

I dessa fall spelar det ingen roll om man kör på egen mark eller på annan plats. Vissa undantag finns som medför att man får övningsköra, antingen privat eller på körskola. ... Sammantaget får du alltså bara köra din moped hos en körskola innan du själv tagit körkortet.

Får man köra bil på inhägnat område?

Om man kör bil inom ett inhägnat område så är det ändå okej att köra utan körkort, (2 kap 10 § samma lag). De skrivs även i kommentarer till lagtexten att det inte krävs heller att man ”övningskör” för att få körainhägnat område.

Vad räknas som inhägnat område?

Det finns ingen definition av inhägnat område, men rättsfall visar att det som är avgörande är att allmänheten eller ovidkommande trafik inte kan komma in på området. Villatomter, campingplatser och flygflottiljer har underkänts.

Vad gäller på inhägnat område?

Lagen stadgar enbart att inhägnat område är "inhägnat järnvägs-, fabriks- eller tävlingsområde eller annat liknande inhägnat område", (2 kap 10 § körkortslagen). Om man framför ett fordon i ett inhägnat område så får man göra det utan körkort.

Får man övningsköra med moped hemma?

För att en elev ska få övningsköra med moped klass I måste man ha uppnått en ålder av 14 år och 9 månader samt ha ett giltigt körkortstillstånd. Uppsikt under övningskörningen ska ske av en behörig utbildare. Privat övningskörning är inte tillåten.