:

Får man ta ut dubbarna på vinterdäck?

Innehållsförteckning:

  1. Får man ta ut dubbarna på vinterdäck?
  2. Får man köra med vinterdäck utan dubb på sommaren?
  3. Får man köra med slitna dubbar?
  4. När ska du köra med dubbdäck på vintervägar?
  5. När får du använda vinterdäck?
  6. Varför är dubbfria vinterdäck farliga?
  7. Vilka regler gäller för vinterdäck?

Får man ta ut dubbarna på vinterdäck?

Vinterdäck har en annan uppbyggnad, mönster och gummiblandning. Du kan ta bort dubbarna och köra med däcken på sommaren. Men det är inte att rekommendera. Och vissa tillverkare har en metod för att fästa dubben mot gummit som kan göra det besvärligt att ur dem.

Får man köra med vinterdäck utan dubb på sommaren?

Det är lagligt att köra med dubbfria vinterdäck eller med dubbdäck där dubbarna är borttagna på sommaren. Många väljer att köra slut sina slitna vinterdäck under sommaren. Lägsta tillåtna mönsterdjupet på vinterdäck är tre millimeter men används de på sommaren så är lägsta tillåtna mönsterdjupet 1,6 millimeter.

Får man köra med slitna dubbar?

Kolla mönsterdjupet och dubbarna − Är däcken så slitna så riskerar du böter, men de ger dåligt vintergrepp redan när mönsterdjupet är under fyra millimeter. ... − Dubbutsticket får inte överskrida mönstret mer än två millimeter.

När ska du köra med dubbdäck på vintervägar?

  • För att din bil ska kunna köras säkert på vintervägar kan du använda dubbdäck. Den 1 oktober har du laglig rätt att sätta på dubbdäcken. Senast den 15 april måste du byta bilens dubbdäck, men om det är snö och is på vägen får du köra med dubbdäck tills snön och isen försvinner.

När får du använda vinterdäck?

  • När du får använda vinterdäck 1 Du måste använda vinterdäck vid vinterväglag under tidsperioden 1 december - 31 mars. 2 Du får använda dubbdäck under tidsperioden 1 oktober - 30 april. 3 Det är förbjudet att använda dubbdäck under tidsperioden 30 april - 30 september om det inte är eller förväntas bli vinterväglag.

Varför är dubbfria vinterdäck farliga?

  • Alla tester visar att dubbfria vinterdäck är farliga att köra med på sommaren. Bland annat NTF (Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande) kräver att körning med vinterdäck på sommaren ska förbjudas. Olycksrisken ökar betydligt och man riskerar inte bara sitt eget liv, utan även andra trafikanters liv.

Vilka regler gäller för vinterdäck?

  • Regler för vinterdäck. Du får inte blanda olika däcktyper så att du till exempel har dubbade däck bak och odubbade däck fram. Du får inte heller blanda sommardäck och vinterdäck. ... från den 15 april till den . Lokala förbud mot dubbdäck .