:

Vad händer om man kör med oförsäkrad bil?

Innehållsförteckning:

  1. Vad händer om man kör med oförsäkrad bil?
  2. Vad täcker Trafikförsäkringsföreningen?
  3. Vilka skador ersätts av trafikförsäkringen?
  4. Vad kostar det per dygn att inte ha trafikförsäkring?
  5. Vad kostar det att köra utan trafikförsäkring?
  6. Kan man se om bilen är försäkrad?
  7. Är bilen försäkrad vid ägarbyte?

Vad händer om man kör med oförsäkrad bil?

Vad händer om ditt fordon är oförsäkrat? Om du inte har tecknat en trafikförsäkring så blir du automatiskt rapporterad till Trafikförsäkringsföreningen och får betala en avgift som kallas trafikförsäkringsavgift. Avgiften är avsevärt högre än den premie som du betalar för en vanlig trafikförsäkring.

Vad täcker Trafikförsäkringsföreningen?

Om du har fått en skada på ditt motorfordon medan det stod parkerat kan du ha rätt att få ersättning från oss. För att du ska kunna få ersättning måste du visa att skadan har orsakats av ett annat motordrivet fordon som har smitit från platsen. Skadan måste ha inträffat i Sverige.

Vilka skador ersätts av trafikförsäkringen?

Den ersätter alla personskador oavsett om den skadade befinner sig i eller utanför fordonet. Trafikförsäkringen ersätter också de sakskador du vållat med fordonet t ex om du kör på ett annat fordon eller om du kör in i ett staket. Däremot ersätter trafikförsäkringen inte skador på din egen bil.

Vad kostar det per dygn att inte ha trafikförsäkring?

– För varje dag som man har sitt fordon oförsäkrat måste man enligt lag betala en avgift till Trafikförsäkringsföreningen. För en personbil är det cirka 100 kronor om dagen, säger Nina Niska. Avgiften är mycket högre än en vanlig försäkringspremie och tas ut för varje dag som bilen är oförsäkrad.

Vad kostar det att köra utan trafikförsäkring?

Avgiften baseras på försäkringsbolagens årspremier för trafikförsäkring....Så här mycket kostar det att ha fordonet oförsäkrat.

TFF-kodAvgiftsgruppAvgift per dag, kr
0102Personbil, yrkesmässig godsbefordran (budbil)45,00
0103Personbil, yrkesmässig uthyrning65,00
0104Personbil - husbil, inte yrkesmässig trafik10,00
0105Personbil, övriga (privat personbil)160,00

Kan man se om bilen är försäkrad?

Finns det något enkelt sätt att ta reda på vilket försäkringsbolag jag har?

  • Surfa in på Transportstyrelsens webbplats. ...
  • Logga in med e-legitimation eller kod. ...
  • Nu kan du se uppgifter om ditt fordon, men för att se vilket försäkringsbolag du har måste du klicka på “Visa alla fordonsuppgifter” och sedan välja “Försäkring”.

Är bilen försäkrad vid ägarbyte?

Om fordonet är påställt, eller ska ställas på i samband med ägarbytet, ska den nya ägaren teckna en trafikförsäkring. Försäkringen ska gälla från det ägarbytesdatum som anmäls. Säljarens försäkring avanmäls automatiskt när ägarbytet registrerats i vägtrafikregistret. Släpfordon behöver inte ha trafikförsäkring.