:

Är hypotyreos en autoimmun sjukdom?

Innehållsförteckning:

  1. Är hypotyreos en autoimmun sjukdom?
  2. Kan D vitamin påverka sköldkörteln?
  3. Är sköldkörtelproblem ärftligt?
  4. Vad kan utlösa hypotyreos?
  5. Kan man ta D-vitamin och Levaxin?

Är hypotyreos en autoimmun sjukdom?

I Sverige och övriga västvärlden är autoimmun sköldkörtelinflammation (Hashimotos tyreoidit) den vanligaste orsaken till hypotyreos. Med autoimmun menas att kroppens immunförsvar av oklar anledning angriper kroppens egna vävnader.

Kan D vitamin påverka sköldkörteln?

Låga vitamin D-nivåer har i studier kunnat kopplas till sköldkörtelsjukdom. Jod är nödvändigt för att sköldkörteln ska fungera. Både för låga och för höga nivåer leder till felaktig funktion i sköldkörteln och därmed sköldkörtelsjukdom.

Är sköldkörtelproblem ärftligt?

Denna sjukdom kan vara ärftlig, så har du en släkting som drabbats är risken högre för dig. Man behandlar denna sjukdom med radioaktiv jod, läkemedel eller operation.

Vad kan utlösa hypotyreos?

Oftast beror hypotyreos på en kronisk inflammation i sköldkörteln. Kronisk betyder att sjukdomen inte går över. Kronisk sköldkörtelinflammation är den vanligaste orsaken till hypotyreos. Vid kronisk inflammation i sköldkörteln har immunförsvaret bildat antikroppar som förstör sköldkörteln.

Kan man ta D-vitamin och Levaxin?

Det är inget av dina kosttillskott som krockar med Levaxin eller LIO, utan det går bra att ta dem tillsammans. Dock kan man sprida ut dem vid olika tillfällen under dagen, för att få bästa möjliga effekt.