:

Vilket efternamn får barnet om föräldrarna inte är gifta?

Innehållsförteckning:

  1. Vilket efternamn får barnet om föräldrarna inte är gifta?
  2. Vilket namn får barnet om föräldrarna är gifta?
  3. Kan jag ta min mammas flicknamn?
  4. Vilket efternamn vid giftermål?
  5. Vilket efternamn får ett barn utan äldre syskon?
  6. Vilket efternamn ska man välja?

Vilket efternamn får barnet om föräldrarna inte är gifta?

Barnet kan någon av föräldrarnas efternamn, såväl mammans som pappans efternamn, även om föräldrarna inte heter samma sak. Om ni inte inkommer med någon ansökan om barnets efternamn kommer barnet att förvärva sin mammas efternamn eftersom hon burit och fött barnet.

Vilket namn får barnet om föräldrarna är gifta?

Om föräldrar som är gifta med varandra inte har något gemensamt efternamn när barnets namn registreras, har föräldrarna rätt att välja vilken förälders efternamn barnet ska .

Kan jag ta min mammas flicknamn?

Svaret på din fråga är ja, dina barnbarn kan byta efternamn till ditt flicknamn. Bestämmelser om namnbyte finns reglerat i Lag () om personnamn (namnlagen). 18 § namnlagen säger att en person får byta sitt efternamn till ett äldre släktnamn som funnits i rakt uppstigande led i minst två generationer.

Vilket efternamn vid giftermål?

Du behåller ditt efternamn när du gifter dig om du inte inför vigseln eller senare ansöker hos Skatteverket om att byta det. Du kan byta till din makas eller makes efternamn eller till ett dubbelt efternamn som är bildat av era efternamn.

Vilket efternamn får ett barn utan äldre syskon?

Om föräldrarna har olika efternamn, men barnet inte har något äldre syskon, ska barnet få det efternamn som har anmälts till Skatteverket inom tre månader från födseln, detta enligt 3 st. Föräldrarna kan välja att ge barnet ett efternamn som någon av dem hade som ogift.

Vilket efternamn ska man välja?

♥ Vem tar vems namn? Det finns inga regler som säger att kvinnan ska ta mannens efternamn när de gifter sig. ... Idag är det fritt fram för paret att själva välja vilket efternamn de vill bära i äktenskapet. Har makarna olika efternamn och skaffar barn kan de anmäla vilket efternamn som barnet ska få till Skatteverket.