:

Hur påverkar digitaliseringen demokratin?

Innehållsförteckning:

  1. Hur påverkar digitaliseringen demokratin?
  2. Vilka medier kommer barnen i förskolan i kontakt med och på olika vilka sätt kan du stödja barnen i deras användning av olika medier?
  3. Hur påverkar tv små barn?
  4. Hur påverkas barn av olika Mediekulturer?
  5. Vad är digital kompetens?

Hur påverkar digitaliseringen demokratin?

Många oroar sig över att den digitala revolutionen ska medföra ett okontrollerbart övervaknings- och kontrollsamhälle. Likväl ger digitaliseringen möjligheter till en vidgad och fördjupad demokrati där människor har lättare att förmedla information och komma till tals.

Vilka medier kommer barnen i förskolan i kontakt med och på olika vilka sätt kan du stödja barnen i deras användning av olika medier?

Utbildningen i förskolan ska lägga grunden till en adekvat digital kompetens hos barnen....Digitala verktyg och medier

  • webbsidor.
  • digitala tidningar.
  • webbtjänster för strömmande film/medier.
  • sociala medier.

Hur påverkar tv små barn?

Man vet idag inget säkert om hur skärmtid under barnets första år påverkar hjärnans utveckling. Vare sig positivt eller negativt. Tidiga studier har visat att hjärnan hos äldre barn påverkas av tv-tittande, framför allt i frontala cortex (14).

Hur påverkas barn av olika Mediekulturer?

En stor del av dagens informationssökning, inlärning, kommu- nikation och trivsel sker med hjälp av olika medier. Vi lever i en mediekultur där information sprids snabbt och nya fenomen dyker upp och försvinner på ett ögonblick. Media har en stor inverkan också på barnens liv.

Vad är digital kompetens?

Skolverket definierar fyra aspekter av digital kompetens: Att kunna förstå hur digitaliseringen påverkar samhället och individen. Att kunna använda och förstå digitala verktyg och medier. Att ha ett kritiskt och ansvarsfullt förhållningssätt till digital teknik.