:

Hur påverkas hjärnan av testosteron?

Innehållsförteckning:

  1. Hur påverkas hjärnan av testosteron?
  2. Hur fungerar testosteron?
  3. När räknas det som att man har dopat sig?
  4. Hur kan du öka testosteronnivåerna i kroppen?
  5. Vad kan orsaka låg nivå av testosteron hos kvinnor?
  6. Vad är testosteronbrist och nedstämdhet?

Hur påverkas hjärnan av testosteron?

Anabola androgena steroider (AAS) påverkar hjärnans kommunikationssystem, vilket ger upphov till psykiska effekter. Hjärnans celler kommunicerar med varandra via så kallade transmittorer, som frisätts från en cell och sedan binder till mottagarenheter, så kallade receptorer, på nästa cell.

Hur fungerar testosteron?

Testosteron är ett könshormon som bildas i första hand i testiklarna men också i äggstockarna hos kvinnor och binjurarna hos både män och kvinnor. Under puberteten ökar produktionen av testosteron hos båda könen, men ökningen är mycket kraftigare hos män.

När räknas det som att man har dopat sig?

Doping är användning av förbjudna medel och metoder som kan påverka prestationsförmågan. Inom idrotten är det världsantidopingbyrån WADA:s dopinglista som definierar vilka metoder och substanser som är förbjudna.

Hur kan du öka testosteronnivåerna i kroppen?

  • Här är några sätt som potentiellt kan öka din testosteronnivå: Gå ned i vikt. Forskning har visat att överviktiga män kan höja halten av testosteron i kroppen genom att gå ned i vikt. Fysisk aktivitet. I synnerhet explosiva korta pass, tycks också kunna höja testosteronnivåerna i kroppen. Åtminstone på kort sikt.

Vad kan orsaka låg nivå av testosteron hos kvinnor?

  • Hos kvinnor kan en låg nivå av testosteron orsakas av en underaktiv hypofys, Addisons sjukdom, förlust av äggstockfunktionen genom sjukdom eller kirurgi, och vissa läkemedel (t.ex. kortikosteroider eller östrogen). Att vara väldigt överviktig, med långvarig kronisk smärta, eller ta smärtstillande läkemedel kan sänka nivån på SHBG.

Vad är testosteronbrist och nedstämdhet?

  • Ett lågt testosteronvärde kan orsaka bland annat en konstant trötthetskänsla och göra oss mer lättirriterade. Sömnbrist och nedstämdhet är ytterligare symptom som kan uppstå på grund av testosteronbrist. Rent vetenskapligt finns stöd för dessa fynd främst hos män, men forskning pågår även på kvinnliga försöksgrupper.