:

Hur påverkar havremjölk miljön?

Innehållsförteckning:

  1. Hur påverkar havremjölk miljön?
  2. Hur påverkar Oatly miljön?
  3. Varför dricka havredryck?
  4. Är mandelmjölk bra för miljön?
  5. Är havredryck miljövänligt?
  6. Hur nyttigt är Oatly?
  7. Är Oatly svensk?

Hur påverkar havremjölk miljön?

Växthusgasutsläppen från komjölk har i en avhandling från Lantbruksuniversitetet beräknats till drygt ett kilo per kilo mjölk. En livscykelanalys på havremjölk från Lunds universitet beräknar utsläppen till drygt 0,3 kilo per kilo mjölk.

Hur påverkar Oatly miljön?

Miljöprofilerade Oatly tar in riskkapital från bolag som kopplas till regnskogsskövling – forskare: "Vänstra handen bygger upp det högra handen förstör" Riskkapitalbolaget Blackstone blir delägare i Oatly. Bolaget har kopplats till skövlandet av Amazonas regnskogar.

Varför dricka havredryck?

En vanlig havredryck har också som nämnts ovan en bättre fettsyraprofil med lägre innehåll av mättat fett och högre innehåll av enkel- och fleromättat fett jämfört med komjölk. Havredrycken innehåller också mer fibrer och skyddande betaglukaner.

Är mandelmjölk bra för miljön?

En undersökning från Oxfords universitet visar exempelvis att produktionen av ett glas mandelmjölk släpper ut minst växthusgaser, och nyttjar försvinnande lite mark i jämförelse med vanlig mjölk. Samtidigt är vattenanvändningen väldigt hög i jämförelse med havremjölk, som står för ett högre utsläpp av växthusgaser.

Är havredryck miljövänligt?

Komjölk eller havremjölk – vad är bäst för klimatet? – Per liter vara så har ju havre en mindre klimatpåverkan. Men hur mycket mindre beror faktiskt på hur man räknar. Enligt Gunnar Rundgrens rapport så kan man i genomsnitt producera mer havredryck per hektar åkermark än mjölk.

Hur nyttigt är Oatly?

Oatly är inte nyttigare, det är faktiskt inte särskilt nyttigt alls. En söt dryck med massa tillsatser och försumbar mängd fibrer. Vill du få i dig havre är det mycket bättre att äta en skål filmjölk med havrefras eller en tallrik gröt. Med mjölk på.

Är Oatly svensk?

Oatly Group AB, tidigare Ceba Foods AB, är ett svenskt livsmedelsföretag med huvudkontor i Malmö och produktionsanläggning i Landskrona och med rötter från Lunds universitet. Företaget har även delar av sin produktion av kylvaror i Tyskland.