:

Hur påverkar hinduismen världen?

Innehållsförteckning:

  1. Hur påverkar hinduismen världen?
  2. Hur många procent av världens befolkning är hinduer?
  3. Vilka konsekvenser har kastsystemet för människor?
  4. Har vi ett kastsystem i Sverige?
  5. Vad är hinduismens utformning?
  6. Varför är hinduismen en diffus religion?
  7. Vad är hinduismens tidsuppfattning?
  8. Vad betyder den eviga lagen i hinduismen?

Hur påverkar hinduismen världen?

Inom hinduismen råder en cyklisk tidsuppfattning. Det existerar därför inte någon början eller något slut. Enligt hinduisk tro skapas, förstörs och återuppstår världen liksom allt liv om och om igen. Allt liv ingår i ett evigt kretslopp (samsara) av födelse, död och pånyttfödelse.

Hur många procent av världens befolkning är hinduer?

Hinduismen är världens tredje största religion (efter kristendomen och islam) med över 1 miljard troende (13 procent av världens befolkning). Bland övriga länder kan man nämna USA och Kanada där det finns 1,2 miljoner respektive 497 000 hinduer.

Vilka konsekvenser har kastsystemet för människor?

Människor har efternamn efter vilken kast de tillhör, vilket gör det svårt att fly från sin bakgrund. Problemet med kastsystemet är inte bara att de lågkastiga behandlas orättvist – deras självförtroende trycks också ner. Konsekvensen blir att Indien – och världen – går miste om en stor outnyttjad potential.

Har vi ett kastsystem i Sverige?

Va… Det indiska samhällets kastväsende är ett uråldrigt påfund som delar in människor i olika kaster. Vad många inte vet är att även Sverige har ett kastsystem. Det går under namnet ”att gå på klubb i Stockholm”.

Vad är hinduismens utformning?

  • Hinduismen är en mångskiftande polyteistisk religion med en mångfald gudar och varierande sedvänjor. Läran saknar trosbekännelse, dogmer och kyrklig struktur. Det råder därför stor olikhet mellan religionen i städerna och på landsbygden. Dessutom förekommer stora regionala skillnader i fråga om hinduismens utformning.

Varför är hinduismen en diffus religion?

  • En diffus religion med många sidor. Hinduismen är en mångskiftande polyteistisk religion med en mångfald gudar och varierande sedvänjor. Läran saknar trosbekännelse, dogmer och kyrklig struktur. Det råder därför stor olikhet mellan religionen i städerna och på landsbygden.

Vad är hinduismens tidsuppfattning?

  • Inom hinduismen råder en cyklisk tidsuppfattning. Det existerar därför inte någon början eller något slut. Enligt hinduisk tro skapas, förstörs och återuppstår världen liksom allt liv om och om igen. Allt liv ingår i ett evigt kretslopp ( samsara) av födelse, död och pånyttfödelse. Bild: SO-rummet.se.

Vad betyder den eviga lagen i hinduismen?

  • Hinduismens anhängare brukar kalla sin religion för ”sanatana dharma” som betyder den eviga lagen eller den eviga ordningen. ”Den eviga lagen” är ett sätt att berätta om hur hinduer ser på sin religions ursprung. De menar att religionen alltid har funnits, det finns ingen grundare eller första hindu.