:

Vad händer om man blir beroende av cannabis som tonåring?

Innehållsförteckning:

  1. Vad händer om man blir beroende av cannabis som tonåring?
  2. Hur vet jag om min tonåring använder droger?
  3. Finns det något farligt med cannabis?
  4. Vilka använder knark?
  5. Hur vet man om ens barn använder droger?

Vad händer om man blir beroende av cannabis som tonåring?

När en person är beroende av cannabis eller en annan drog uppträder ihållande förändringar över tid i personligheten. Det kan vara ett försämrat minne, svårigheter att planera, minskad kontroll och omdöme eller sämre kommunikationsförmåga. Magsmärtor och snuva är vanliga fysiska symtom.

Hur vet jag om min tonåring använder droger?

Om du uppfattar att ditt barn är kraftigt påverkat och/eller är svår att få kontakt med ska du alltid ringa 112 och begära ambulans. Om du har en vag misstanke om att ditt barn använder narkotika kan det vara bra att börja med att prata med ditt barn och beskriva vad oron består i.

Finns det något farligt med cannabis?

En tidig debut och ett fortsatt regelbundet och omfat- tande bruk av cannabis kan störa den normala utveckling- en av hjärnan. Forskning visar också på andra effekter av cannabisbruk så som försämrade kognitiva funktioner, be- roendeutveckling och ökad risk för psykotiska symtom, till exempel schizofreni.

Vilka använder knark?

Av CAN:s frågeundersökning Vanor & konsekvenser framgår att 8,6 procent av befolkningen 17–84 år svarar att de använt narkotika under 2017. I absoluta tal motsvarar det cirka 675 000 personer.

Hur vet man om ens barn använder droger?

Om du ser ditt barn i förvirrat eller påverkat tillstånd, med hängande ögonlock, sluddrigt tal, helt "förstelnad", överaktivt nervös eller annars bara konstig, så du knappt känner igen honom – och han inte luktar sprit – så vet du att han förmodligen är påverkad av narkotika eller ett narkotiskt läkemedel.