:

Kan man i Indien bestraffas med?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man i Indien bestraffas med?
  2. Vilka mänskliga rättigheter bryter Indien mot?
  3. Hur påverkar daliter samhället?
  4. Hur är samhället i Indien uppbyggt vilka grupper finns det?
  5. Vad är dåligt med Indien?
  6. Vilka mänskliga rättigheter bryter Pakistan mot?
  7. Hur har de mänskliga rättigheterna växt fram?
  8. Varför diskrimineras daliter?

Kan man i Indien bestraffas med?

Dödsstraff är lagligt i Indien, men verkställs sedan mitten av 1990-talet sällan, med uppehåll , och sedan 2015.

Vilka mänskliga rättigheter bryter Indien mot?

Särskilda lagar mot förtal och så kallade olagliga aktiviteter rapporteras inskränka yttrandefriheten och användas för godtyckliga frihetsberövanden av människorättsförsvarare. Våld, inklusive sexuellt våld, mot kvinnor och barn, människohandel, tvångs- och barnarbete utgör fortfarande allvarliga problem.

Hur påverkar daliter samhället?

Vid sidan av den diskriminering som gör att daliter inte får tillgång till markrättigheter, utbildning eller ordentliga arbeten, så utsätts även många för sexuella, fysiska och verbala övergrepp av såväl privatpersoner som av poliser och rättsväsende. Att få upprättelse är i många fall omöjligt för daliter.

Hur är samhället i Indien uppbyggt vilka grupper finns det?

Överst är prästerna (brahminerna), därefter kommer krigare, sedan handelsmän och längst ner kom arbetarna och bönderna. Indelningen liknar det medeltida europeiska ståndssamhällets indelning i adel, präster, borgare och bönder. Det klassiska begreppet för kast är varna. Ordet varna betyder färg.

Vad är dåligt med Indien?

En stor del av befolkningen har bristande tillgång till mat, bostad, rent vatten, sjukvård och utbildning. Kvinnor, barn, personer från de lägre kasterna, urfolk, personer som tillhör etniska, religiösa och sexuella minoriteter samt personer med funktionsnedsättning är de mest utsatta.

Vilka mänskliga rättigheter bryter Pakistan mot?

Kränkningar och övergrepp av mänskliga rättigheter begås såväl av statliga som icke-statliga aktörer och präglas av straffrihet. Tortyr, påtvingade försvinnanden, utomrättsliga avrättningar och godtyckliga frihetsberövanden är vanligt i samband med militär och polisers insatser mot misstänkta terrorister.

Hur har de mänskliga rättigheterna växt fram?

I samband med den franska revolutionen 1789 antogs Deklarationen om människans och medborgarens rättigheter. I denna deklaration, som dock bara gällde män, betonades bland annat att alla (män) var födda fria och lika i rättigheter, att alla (män) hade rätt till liv och frihet och åsiktsfrihet.

Varför diskrimineras daliter?

Människor som är kastlösa eller som tillhör en låg kast lever i psykisk och social segregation, utsätts för exploatering, våld och orättvisa inför lagen. De har också väldigt liten möjlighet till att äga mark, till att få anställning, utbildning och sjukvård. Varje timme blir två daliter överfallna.