:

Kan diabetes orsaka högt blodtryck?

Innehållsförteckning:

  1. Kan diabetes orsaka högt blodtryck?
  2. Hur påverkar diabetes Matspjälkningen?
  3. Kan högt blodsocker påverka blodtrycket?
  4. Kan virus höja blodtrycket?
  5. Vilka sena komplikationer kan diabetiker drabbas av?

Kan diabetes orsaka högt blodtryck?

Undertyper av diabetes Typ 2-diabetes bryter vanligen ut hos vuxna. De som insjuknar har ofta övervikt (bukfetma) och förhöjt blodtryck eller förhöjda blodfettvärden (så kallat metabolt syndrom).

Hur påverkar diabetes Matspjälkningen?

Vid matspjälkning frigörs enzymatiskt den enkla sockerarten glukos. Denna överförs till blodomloppet och kallas där blodsocker. Obalanser: Grundproblemet bakom både fetma och diabetes är ett hälsofarligt högt intag av socker och lättspjälkad stärkelse.

Kan högt blodsocker påverka blodtrycket?

Högt blodsocker innebär även ökad risk för åderförfettning i de stora kärlen, något som kan leda till hjärtinfarkt eller stroke. Vid diabetes är risken för hjärt-kärlkomplikationer särskilt hög om det finns andra riskfaktorer, som högt blodtryck och höga blodfetter.

Kan virus höja blodtrycket?

Ett mycket spritt virus kan vara en orsak till högt blodtryck, enligt en studie på möss. Dessutom gör kombinationen virus och fet mat att artärerna blir styva vilket är en stark riskfaktor för hjärtinfarkter, stroke och njursjukdom.

Vilka sena komplikationer kan diabetiker drabbas av?

Sena komplikationer i samband med diabetes – hjärt-kärlsjukdom. Oavsett typ av diabetes är risken förhöjd att drabbas av hjärt-kärlsjukdom. Orsaken är att det i första hand är de stora blodkärlen som drabbas av högt blodsocker, blodkärlen kan drabbas av åderförfettning och i ett senare stadium, åderförkalkning.