:

Hur påverkar Downs syndrom lärande?

Innehållsförteckning:

  1. Hur påverkar Downs syndrom lärande?
  2. Vilka behov av stöd och hjälp kan en person med Downs syndrom behöva?
  3. Vad innebär det att ha Downs syndrom?
  4. Vilka hjälpmedel kan vara aktuella för en person med Down syndrom?
  5. Vad är Downs syndrom?
  6. Hur många barn har Downs syndrom?
  7. Vad är vanligt med organfel vid Downs syndrom?

Hur påverkar Downs syndrom lärande?

Downs syndrom påverkar förmågan till kunskap och att lära sig olika saker. Det kan till exempel vara svårt att lära sig läsa, skriva och räkna. Det kan också ta längre tid att lära sig nya kunskaper eller färdigheter. En del barn med Downs syndrom har också autism eller adhd.

Vilka behov av stöd och hjälp kan en person med Downs syndrom behöva?

Några av de viktigaste LSS insatserna för vuxna personer med Downs syndrom är t. ex. rätt till boende med stöd, daglig verksamhet och ledsagning. Det finns även olika former av ekonomiskt stöd under vuxenlivet.

Vad innebär det att ha Downs syndrom?

Downs syndrom beror på en kromosomavvikelse. Det leder ofta till intellektuell funktionsnedsättning och kan även orsaka medicinska svårigheter. Försenad eller begränsad utveckling av motorik (rörelseförmåga) och språkförmåga är också vanligt. Varje år föds omkring 120 barn med Downs syndrom i Sverige.

Vilka hjälpmedel kan vara aktuella för en person med Down syndrom?

Förutom ett utbildningspaket till familjerna och personal i förskola/skola, ingår hjälpmedel för kommunikation (bildstöd), förslag på fritidsaktiviteter, föräldra- och syskonstöd och vid behov läkemedelsbehandling.

Vad är Downs syndrom?

  • Downs syndrom är en utvecklingsstörning vilket innebär en funktionsnedsättning i hjärnan. Ungefär 1% av alla barn och vuxna i Sverige har utvecklingsstörning ( personer). Graden av utvecklingsstörning, och vad det innebär rent praktiskt i livet, kan variera från person till person.

Hur många barn har Downs syndrom?

  • Personer som har downs syndrom kan därför få medicinska besvär som infektionskänslighet, synfel, hörselnedsättning och hjärtfel. Mellan 40 och 50 procent av alla barn som har downs syndrom föds med hjärtfel som vanligen kan opereras.

Vad är vanligt med organfel vid Downs syndrom?

  • Det är relativt vanligt med organfel vid Downs syndrom. Hjärtfel, försämrad sköldkörtelfunktion, nedsatt syn och hörsel samt ökad känslighet för infektioner hör till de vanligaste. Personer med Downs syndrom är oftare glutenintoleranta och drabbas oftare av diabetes. Att leva med Downs syndrom