:

Hur påverkar D-vitaminbrist kroppen?

Innehållsförteckning:

  1. Hur påverkar D-vitaminbrist kroppen?
  2. Vad leder brist på D vitamin till?
  3. Kan man må dåligt av D-vitamin?
  4. Hur vet man att man har brist på vitamin D?
  5. Har du brist på D-vitamin?
  6. Kan brist på D-vitamin orsaka kramper?
  7. Vad är riskzonen för D-vitaminbrist?
  8. Vad innehåller D-vitamin i mat?

Hur påverkar D-vitaminbrist kroppen?

D-vitamin är nödvändigt för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig kalcium och fosfor som är viktigt för utvecklingen av bland annat skelett och tänder. Uttalad D-vitaminbrist leder till brist på kalcium och fosfor. Sammantaget kan dessa brister orsaka exempelvis muskelsvaghet, stelhet, trötthet och nedstämdhet.

Vad leder brist på D vitamin till?

Långvarig brist på D-vitamin kan orsaka rakit, "engelska sjukan", hos barn, vilket visar sig som mjukt och missformat skelett, och benuppmjukning, osteomalaci, hos vuxna. Allvarlig brist på D-vitamin kan orsaka kramper. Detta är mycket ovanligt i Sverige.

Kan man må dåligt av D-vitamin?

Överdriven dosering av D-vitamin kan alltså framför allt leda till hyperkalcemi vilket med tiden orsakar förkalkningar på vitala organ såsom lungor och njurar. Förkalkningarna är kroniska och för njurarna kan det i värsta fall resultera i njursvikt.

Hur vet man att man har brist på vitamin D?

Symtom på D-vitaminbrist Vissa märker inte att något är fel, medan andra kan känna sig trötta, uppleva värk i skelettet och muskelsvaghet. I vissa fall kan D-vitaminbrist gå så långt att du får krampkänningar, svårt att gå, känner dig nedstämd och får problem att koncentrera dig.

Har du brist på D-vitamin?

  • D-vitamin. D-vitamin reglerar kalkbalansen i skelett och tänder. Brist på D-vitamin kan orsaka rakit, "engelska sjukan", hos barn, vilket visar sig som mjukt och missformat skelett, och benuppmjukning, osteomalaci, hos vuxna. D-vitamin är ett av de få vitaminer vi riskerar att få för lite av och vissa grupper kan därför behöva tillskott.

Kan brist på D-vitamin orsaka kramper?

  • Brist på D-vitamin. Långvarig brist på D-vitamin kan orsaka rakit, "engelska sjukan", hos barn, vilket visar sig som mjukt och missformat skelett, och benuppmjukning, osteomalaci, hos vuxna. Allvarlig brist på D-vitamin kan orsaka kramper. Detta är mycket ovanligt i Sverige.

Vad är riskzonen för D-vitaminbrist?

  • Vissa specifika grupper har extra stor riska att utveckla allvarlig D-vitaminbrist. Till riskzonen hör personer som av olika anledningar undviker solen, bär täckande klädsel och har mörkare hy . Även veganer kan få svår brist på D-vitamin eftersom vegansk kost i princip inte innehåller något D-vitamin.

Vad innehåller D-vitamin i mat?

  • D-vitamin i mat får vi främst i oss från fet fisk. Till exempel innehåller lax, sill och makrill mycket D-vitamin. Mjölkprodukter, växtdrycker, margarin och matfettsblandningar är också viktiga källor, om de är berikade med D-vitamin. Ägg och kött innehåller också en del D-vitamin.