:

Vad handlar svarta veckan om?

Innehållsförteckning:

  1. Vad handlar svarta veckan om?
  2. Varför blev det en konflikt mellan Österrike och Serbien?
  3. Vilket år var svarta veckan?
  4. Vad var syftet med skotten i Sarajevo?
  5. Vad var den svarta handen?
  6. Vilka krav finns i Österrike Ungerns ultimatum till Serbien?
  7. Vad hände 29 juli 1914?

Vad handlar svarta veckan om?

Under svarta veckan mobiliserades de europeiska stormakternas arméer och försvarsallianserna trädde i kraft. Europa var i krig. Den mördades Österrike-Ungerns ärkehertig Franz Ferdinand och hans hustru Sophie under ett besök i staden Sarajevo i Bosnien-Hercegovina.

Varför blev det en konflikt mellan Österrike och Serbien?

Krisen utlöstes av skotten i Sarajevo , då arvtagaren till Österrike-Ungerns tron, ärkehertig Franz Ferdinand av Österrike mördades av den bosnisk-serbiske extremisten Gavrilo Princip. ... När Serbien bara gick med på de flesta kraven, men inte alla, förklarade Österrike-Ungern därför krig mot Serbien 28 juli.

Vilket år var svarta veckan?

Artikel i Nya Arbetartidningen där du kan läsa om ”den svarta veckan” i juli 1914. Under denna period skedde en rad upptrappningar i de diplomatiska relationerna mellan de europeiska stormakterna som slutligen, på grund av alla allianser som slutits mellan länderna, innebar att första världskriget bröt ut.

Vad var syftet med skotten i Sarajevo?

Österrike-Ungerns tronföljare Franz Ferdinand tillsammans med sin fru Sofie på väg ner till den väntande bilen i vilken de snart skulle göra sin sista resa. Bilden är tagen bara några minuter innan de blev skjutna till döds av Gavrilo Princip. Deras mål var att mörda den österrikiske tronföljaren.

Vad var den svarta handen?

Terroristorganisationen Svarta handen hade planerat mordet på Österrike-Ungerns ärkehertig Franz Ferdinand och hans hustru Sophie. Svarta handen var en serbisk terroristorganisation, som hade ett Storserbien1 som mål. ... Dessa bosniska serber ville att Bosnien skulle anslutas till Serbien.

Vilka krav finns i Österrike Ungerns ultimatum till Serbien?

Österrike-Ungerns ultimatum innebar att Serbien skulle erkänna Österrike-Ungerns annektering av Bosnien och att landet skulle ge upp sin fientliga hållning gentemot Österrike-Ungern. Dessutom skulle föreningar som riktade sig mot Österrike-Ungern upplösas.

Vad hände 29 juli 1914?

Svarta veckan startades med skotten i Sarajevo. Det var när Franz Ferdinand blev skjuten av en serbisk student som hette Gavrilo Princip. × Ö-U: s kronprins Franz Ferdinand och hans fru Sophie von Chotek blev mördade av den serbiske studenten Gavrilo Princip när dom åkte genom Serbien.