:

Hur påverkades Sverige av Kubakrisen?

Innehållsförteckning:

  1. Hur påverkades Sverige av Kubakrisen?
  2. Vad blev konsekvenserna av kalla kriget?
  3. Hur påverkades Kuba av Kubakrisen?
  4. Vad hände efter Kubakrisen?
  5. Vad hände efter murens fall?

Hur påverkades Sverige av Kubakrisen?

Samtidigt förelåg ett långtgående samarbete med NATO och Finland riktat mot hotet från Sovjetunionen. Viktiga händelser var baltutlämningen, flera spionaffärer, nedskjutningen av en svensk DC-3:a (Catalinaaffären) och påstådda och verkliga ubåtskränkningar.

Vad blev konsekvenserna av kalla kriget?

Atombomben används fortfarande idag i krig och antibiotikan används flitigt idag för att bota infektioner . ... NATO bildades där största delen av länderna i Europa är medlemmar. Demokratin spreds och största delen av kommunismen föll.

Hur påverkades Kuba av Kubakrisen?

Kubakrisens följder När krisen var över kunde parterna enas om att Sovjetunionen skulle montera bort sina robotramper på Kuba, samtidigt som USA förband sig att inte störta Fidel Castro eller invadera Kuba. I en hemlig överenskommelse förband sig USA att även avveckla sitt missilsystem i Turkiet.

Vad hände efter Kubakrisen?

Efter Kubakrisen lät de båda supermakterna införa en direkt telefonförbindelse (den s.k. Heta linjen) mellan Washington och Moskva i syfte att förhindra något liknande från att hända igen. Världen har troligtvis aldrig varit så nära ett kärnvapenkrig som under Kubakrisen.

Vad hände efter murens fall?

Efter murens fall blev världen inte den samma igen, fler och fler länder införde demokrati, och levnadsstandarden blev långsamt bättre och bättre. Dock är det fortfarande så att länderna i östra Europa har det sämre än de i väst. Men Västeuropa har haft mycket längre tid på sig att bygga upp sina länder.