:

Hur har buddhismens budskap påverkat de samhällen där buddhismen är en stor religion?

Innehållsförteckning:

  1. Hur har buddhismens budskap påverkat de samhällen där buddhismen är en stor religion?
  2. Hur har buddhismen påverkat samhället?
  3. Vad är goda handlingar inom buddhismen?
  4. Varför avstå från att vara buddhist?
  5. Hur är det att leva som Buddhist?
  6. Varför är buddhismen en religion utan någon gud?
  7. Vad står i centrum för buddhismen?

Hur har buddhismens budskap påverkat de samhällen där buddhismen är en stor religion?

Buddhismen har växt fram ur hinduismen Buddhismen har sina rötter i hinduismen. ... Buddhismen har därför mycket gemensamt med hinduismen, däribland tron på karma och återfödelse. Buddha förkastade dock de hinduiska ritualerna och kastväsendet. Det var först efter Buddhas död som buddhismen blev en självständig religion.

Hur har buddhismen påverkat samhället?

I buddhistiska länder påverkar religionen mycket starkt människornas vardagsliv. Samtidigt är religionens politiska inflytande inte lika stort som det är i t. ex. Indien.

Vad är goda handlingar inom buddhismen?

Buddhismen följer karmas lag och det innebär att goda handlingar under ett liv ger en god skepnad när en människa återföds och dåliga handlingar ger det motsatta. När en människa dör delas de psykiska delarna i människan upp i de beståndsdelar som de en gång skapades av.

Varför avstå från att vara buddhist?

  • Avstå från att ta emot guld, silver eller annat av värde (Gäller enbart inom Theravada grenen) Annars finns det inga absoluta livsregler för att leva som buddhist, förutom de fem som nämns ovan.

Hur är det att leva som Buddhist?

  • hur är det att leva som buddhist? 1 Man får inte döda något levande 2 Man får ej ta det som inte är givet (Stjäl inte) 3 Missbruka ej sexualiteten 4 Avstå från alkohol eller icke receptbelagda droger 5 Avstå från falskt tal (Ljug ej)

Varför är buddhismen en religion utan någon gud?

  • Buddhismen tillhör en av världsreligionerna men är i grunden en religion utan någon gud. I centrum för kulten står istället Buddha, den upplyste, som är en läromästare och förebild som visar hur buddhisten ska leva. En filosofi och religion Bön, offer och tro på gudar är meningslöst enligt Buddha.

Vad står i centrum för buddhismen?

  • I centrum för kulten står istället Buddha, den upplyste, som är en läromästare och förebild som visar hur buddhisten ska leva. En filosofi och religion Bön, offer och tro på gudar är meningslöst enligt Buddha. Det är människan själv som har makten över sina handlingar och sitt liv.