:

Hur länge kan du träna på dina Glykogendepåer?

Innehållsförteckning:

 1. Hur länge kan du träna på dina Glykogendepåer?
 2. Hur får vi energi från kolhydrater?
 3. Är Proteinbar bra efter träning?
 4. Varför kan kolhydrater skada kroppen?
 5. Hur mycket kolhydrater är lagom?
 6. Vad är anaerob omsättning av kolhydrater?
 7. Vad är skillnaden mellan potatis och kolhydrater?

Hur länge kan du träna på dina Glykogendepåer?

När vi har fyllda glykogendepåer och utför fysisk aktivitet på en medelhög-hög intensitet räcker våra depåer i ca 2h. Efter detta är glykogenet i musklerna nere på så låga nivåer att musklernas effektivitet sjunker drastiskt på grund av hämmad kalciumhantering i muskelcellerna.

Hur får vi energi från kolhydrater?

Det mesta av kolhydraterna bryts ner i kroppen till sockerarten glukos, som behövs som energi till cellerna. Glukos lagras i levern och musklerna i form av glykogen som fungerar som energireserv. Hjärnan använder glukos som bränsle och behöver ungefär 100 gram glukos om dagen.

Är Proteinbar bra efter träning?

Efter träning bör du alltså få i dig BCAA, antingen via ett tillskott som proteinpulver (vassle), EAA, BCAA, en proteinbar eller via vanlig mat. ... Fett är visserligen ett bra och nödvändigt näringsämne, men efter träning vill du ju få ut näringen i blodet så fort som möjligt.

Varför kan kolhydrater skada kroppen?

 • Glukos (socker) kan vara med och bilda energi i form av ATP-molekyler via citronsyracykeln. Detsamma gäller för fett, och som sagt även vissa typer av proteiner. Här är en förklaring till varför kolhydrater kan skada kroppen genom att skada cellernas förmåga att bilda användbar energi.

Hur mycket kolhydrater är lagom?

 • Hur mycket kolhydrater är lagom? Det är lagom att 45–60 procent av den energi vi får från maten kommer från kolhydrater. För den som äter 2000 kilokalorier (kcal) om dagen motsvarar det mellan 2 gram kolhydrater.

Vad är anaerob omsättning av kolhydrater?

 • Anaerob omsättning av kolhydrater (med bildning av mjölksyra). Aerob omsättning av kolhydrater (glykolys). ... När man ökar intensitet och fart – när din puls går upp – kommer du att se att din förbränning av fett ökar, fram till en viss punkt där den sedan sjunker igen. Detta kallas för LT tröskel, eller Fatmax.

Vad är skillnaden mellan potatis och kolhydrater?

 • Tack för dina synpunkter, Agnes. Potatisen är olika snabb eller långsam som kolhydrat beroende på hur den är tillredd. En kokt kall potatis är förhållandevis långsam medan potatismos eller pommes frite är snabba kolhydrater. Ju mer processad potatisen är desto snabbare är den som kolhydrat. Så det du skriver stämmer.