:

Vilka sjukdomar kan skelettet drabbas av?

Innehållsförteckning:

 1. Vilka sjukdomar kan skelettet drabbas av?
 2. Hur kommer det sig att skelettet är både starkt och lätt?
 3. Vilka skador och sjukdomar är vanliga i lederna?
 4. Vilka organ skyddas av skelettet?
 5. Vilka metabola sjukdomar kan påverka skelettets sammansättning?
 6. Vad är FOP för sjukdom?
 7. Kan förkylning sätta sig i lederna?

Vilka sjukdomar kan skelettet drabbas av?

Osteopetros är en ärftlig sjukdom som kännetecknas av att skelettet är tyngre, tätare och skörare än normalt. Det beror på att det finns en obalans mellan nybildningen och nedbrytningen av ben. Nytt ben bildas men bryts inte ner som det ska och det gör att skelettet blir hårt och skört.

Hur kommer det sig att skelettet är både starkt och lätt?

Varje ben innehåller både kompakt och svampaktig benvävnad. Det gör att skelettet är starkt, men ändå inte för tungt. Benen består både av kompakt och svampaktig benvävnad. I det kompakta benet finns kanaler med blodkärl, nerver och lymfkärl.

Vilka skador och sjukdomar är vanliga i lederna?

Här finns exempel på sjukdomar och besvär i skelett och leder:

 • Artros.
 • Barnreumatisk ledsjukdom.
 • Benskörhet – osteoporos.
 • Diskbråck.
 • Dupuytrens kontraktur (”vikingasjukan”)
 • Fibromyalgi.
 • Ganglion.
 • Gikt.

Vilka organ skyddas av skelettet?

Benen stödjer kroppen och ger mjukdelarna fäste. Skelettet ger mekaniskt skydd åt livsviktiga organ, som hjärna, hjärta och lungor. Leder och ben bildar ett system av hävstänger som överför muskelkontraktioner till rörelser i extremiteter och kropp. De flesta blodkropparna bildas i den röda benmärgen.

Vilka metabola sjukdomar kan påverka skelettets sammansättning?

Skelettengagemang vid övriga sjukdomar Överproduktion av PTH leder till en abnorm frisättning av kalcium från skelettet, som då demineraliseras och blir skört. Njursjukdomar kan också påverka skelettet negativt, då njurarna bland annat är inblandade i kroppens D-vitaminomsättning.

Vad är FOP för sjukdom?

Fibrodysplasia ossificans progressiva (FOP) är en sjukdom som innebär att extra benvävnad bildas i kroppen. Det gör att en person med sjukdomen blir alltmer orörlig. Vid sjukdomen kan alla muskler, senor, ligament och annan stödjevävnad omvandlas till benvävnad.

Kan förkylning sätta sig i lederna?

En vanlig orsak till ledvärk kan vara att du har en infektion. Det kan till exempel vara förkylning eller en annan infektion med feber. Vissa infektioner i tarmarna eller urinvägarna kan göra att du får svullna och värkande leder. Vissa virusinfektioner kan göra att det gör ont endast i lederna.