:

Hur lång paddel ska man ha?

Innehållsförteckning:

  1. Hur lång paddel ska man ha?
  2. Hur många kan sitta i en kanot?
  3. Vad är en Vingpaddel?
  4. Hur håller man en Vingpaddel?
  5. Hur fort går en kanot?

Hur lång paddel ska man ha?

Valet bör baseras både på din egen längd och hur högt ovan vattenlinjen du sitter i kajaken, samt kajakens bredd. Är du nybörjare eller ska ut på turpaddling i lugna vatten, är en bra fingervisning att paddeln ska vara så lång att du kan lägga fingertopparna på bladets översta del om du har paddeln intill dig ståendes.

Hur många kan sitta i en kanot?

Svar: Vill man endast paddla en dagstur går det bra att sitta som mest tre vuxna eller två vuxna och två små barn (ca 8 år eller yngre) i samma kanot. Att tänka på är att det endast är två personer som har utrymme att utföra aktiv paddling i kanoten, medan resten sitter som medpassagerare.

Vad är en Vingpaddel?

Idén bygger på samma principer som en flygplansvinge. Skillnaden i teknik mellan en traditionell paddel och en vingpaddel är främst att paddelbladet förs ut från kajakens sida under paddeltaget. Paddelns effektivitet ökar genom att bladet får ett ordentligt grepp i orört vatten som inte är turbulent.

Hur håller man en Vingpaddel?

Måste du däremot vrida handleden nedåt för att sätta i paddeln i rätt vinkel så bör du höja paddelvinkeln. Generellt kan man säga att du ska ha mer vinkel ju brantare din paddelföring är. För racingkajak brukar vinkeln för vingpaddel ligga mellan 45° och 70°.

Hur fort går en kanot?

Dagsetapper upp till 15 km/dag, klarar snitthastighet upp till 3 km/h under 30-60min paddelpass. Paddeltid 2-4 timmar/dag. Du ska veta hur du tar dej ur en vält kajak.