:

Hur länge ska linet rötas?

Innehållsförteckning:

  1. Hur länge ska linet rötas?
  2. Hur länge torkas lin?
  3. När blommar linet?
  4. Hur skördar man Lin?
  5. Har linet före Bråkningen?
  6. Var odlas mest Lin?

Hur länge ska linet rötas?

Har du inte plats för det kan du förstås också vända linet på samma plats men se till att stråna inte kommer i oordning. Linet skall nu ligga 10 till 14 dagar, om gräset växer upp lite mellan stråna gör det ingenting, det bidrar till att linet håller sig fuktigt och att rötningen kommer igång.

Hur länge torkas lin?

Vattenrötat lin blir ljusare i färgen än landrötat. Vattnets temperatur (10–39°C) och allmänna kvalitet inverkar också på färgen. Rötningen tar 4–5 dagar vid +32° och två veckor vid +10°.

När blommar linet?

Linet blommar efter 60 dagar och är en underbar syn. Efter ytterliggare 20-30 dagar är det lämpligt att skörda. Det rycks upp med roten och sedan sker en lång beredning. Linet är mycket arbetskrävande.

Hur skördar man Lin?

Det går att skörda linet tidigare och då få fibrer men inget frö. När du rycker linet tar du tag i en handfull lin, ungefär på en tredjedel av linstråts längd upp från marken. Ryck upp med rötterna! Linfibrerna går ända ned i rötterna och dem ska du vara rädd om.

Har linet före Bråkningen?

Ordet bråkning kommer från tyskans brechen (knäcka). När man bråkar linet krossar man stamdelarna för att linet som i rötningsprovet ska kunna skiljas från skärven, som stråets vedartade innerdel kallas.

Var odlas mest Lin?

Lin odlas som spånadslin eller oljelin. Linodling förutsätter ett fuktigt klimat med liten risk för försommartorka. I Sverige kan spånadslin odlas från Skåne upp till Norrbotten medan nordgränsen för odling av oljelin för närvarande är Gästrikland på grund av den längre mognadstiden.