:

Hur mycket ättika i tvätt?

Innehållsförteckning:

  1. Hur mycket ättika i tvätt?
  2. Kan man tvätta färgade kläder med ättika?
  3. Hur farligt är det att andas in ättika?
  4. Hur kan man tvätta kläderna med ättika?
  5. Kan man använda ättika på tvätten?
  6. Hur länge kan du gnida in lite ättika på fläcken?

Hur mycket ättika i tvätt?

Ättiksprit fungerar som ett naturligt mjukmedel som inte lämnar några spår eller någon lukt efter sig. Ättika hjälper också till att få bort ludd och eventuella hårstrån från husdjur när du använder det till din tvätt. Häll helt enkelt i en deciliter ättika i mjukmedelsbehållaren på din tvättmaskin.

Kan man tvätta färgade kläder med ättika?

Färgbevarande. Ättika hjälper dina kläder att behålla färgen. Det gäller både svarta, vita och kulörta plagg. Det är även praktiskt när man har mönstrade plagg med olika färger.

Hur farligt är det att andas in ättika?

Kontakta giftinformationen om du får symptom. Inandning av ättiks-ångor kan ge sveda i näsa och svalg, hosta och heshet. I värsta fall och vid höga koncentrationen kan ångorna orsaka ödem i svalg och lungor, sammandragningar i bronkerna och kraftig retning av luftvägarna. Även skador på tänderna kan uppkomma.

Hur kan man tvätta kläderna med ättika?

  • Tvätta kläderna med ättika Ett halvtimmes blötläggning i fem liter vatten med 1 dl ättika innan tvätt tar bort dålig och unken lukt. Perfekt för till exempel träningskläderna som ibland kan vara svåra att få riktigt fräscha. Det hjälper även till så att färgade och svarta kläder behåller sin färg.

Kan man använda ättika på tvätten?

  • Ättika tar död på bakterier som orsakar dålig lukt, det löser upp kalk och fläckar samt motverkar att tvätten blir missfärgad. Till dessa tips är det 12 % ättika som gäller. Vill man använda 24 % ättika så halverar man bara mängden.

Hur länge kan du gnida in lite ättika på fläcken?

  • Vid svåra fläckar så kan du gnida in lite ättika direkt på fläcken och låt verka i minst 30 minuter innan tvätt. Vita dukar, handdukar och lakan kan få en gulaktig ton över tiden, vilket du får bort genom att tillsätta 1 1/2 dl ättika tillsammans med tvättmedlet.