:

När kan man elda med Ekved?

Innehållsförteckning:

  1. När kan man elda med Ekved?
  2. När är veden torr?
  3. Kan man elda med syren?
  4. Är Asp bra att elda med?
  5. När ska jag klyva ved?
  6. Hur lång tid tar det för ved att torka?
  7. Kan ved bli för torr?

När kan man elda med Ekved?

Ved som är huggen tidigt på våren kan i bästa fall användas kommande vinter. Men det är bättre om veden får torka i två vårsäsonger eftersom veden torkar bäst på våren innan lövsprickningen. Tänk på att fuktig ved brinner sämre, avger mindre värme och ger större miljöbelastning.

När är veden torr?

Veden bör ha en fukthalt under 20 % när den eldas (ju torrare den är desto bättre). Det kan vara svårt att avgöra hur torr veden är genom att enbart känna på den. Bästa sättet är att väga en eller några stycken vedklabbar (vikten A) och sedan torka dem i ugn under ett dygn i ca 105 graders värme.

Kan man elda med syren?

Men den som vill fortsätta elda med ved i sin vanliga eldstad har ibland huvudbry med vilket träslag som är bäst att sätta fyr på. – Björk är ett träslag med högre energiinnehåll än tall till exempel. Syren är det som har högst energivärde, men det används ju inte till vedeldning, säger Martijn Jansen.

Är Asp bra att elda med?

6. Asp – ger måttligt med värme. Ved från lövträd är det bästa för öppna spisen. ... Ger inte så mycket värme men veden är lätt att elda och asp brinner stadigt med lugn låga.

När ska jag klyva ved?

Ved måste torka ordentligt före användning. Förr sa man ”Ved ska klyvas före påsk”, då hinner den ligga på tork under våren och sommaren innan vinterns vedeldning börjar. Om man hinner kan man fälla träden och klyva veden i slutet av året så att veden även får torka under vintern då luftfuktigheten är som lägst.

Hur lång tid tar det för ved att torka?

En normal sommar tar det cirka 4–6 veckor att torka ved. När veden är fuktig så avger den dåligt med värme och är inte heller bra för miljön. För att veta om veden är lagom torr så kan man mäta fukten med en fuktmätare. Om fukthalten överstiger 20 procent ska man vänta med att elda med den.

Kan ved bli för torr?

När ved får ligga väldigt länge och torka kan den anses vara gammal helt enkelt för att den blir för torr. En tumregel är att fuktighetshalten i veden inte ska gå under 15 procent. Bäst är när fuktighetshalten ligger mellan 15 och 20 procent.