:

Hur kom det samiska språket till Sverige?

Innehållsförteckning:

  1. Hur kom det samiska språket till Sverige?
  2. Vilket språk talar samerna i Sverige?
  3. När blev samiskan ett minoritetsspråk i Sverige?
  4. Är det samiska språket hotat?
  5. Vart pratar man sydsamiska?
  6. Vad är de samiska språkvarieteterna?
  7. Hur många samiskspråkiga talar samiska?
  8. Vad är Samiskans ursprung?
  9. Hur många samer finns i Sverige?

Hur kom det samiska språket till Sverige?

Någon gång sedan omkring 700 år e.Kr. Så kom de som talade samiska i kontakt med personer som hade urnordiska som modersmål och ytterligare ord väcktes till liv och lånades in. Idag är samiskan helt enkelt en salig blandning mellan både norska, ryska, finska och svenska.

Vilket språk talar samerna i Sverige?

Samiskan är uppdelad på tre huvudsakliga språkområden: östsamiska, centralsamiska och sydsamiska. Dessa språkområden är i sin tur uppdelade på minst nio språk. I Sverige talas bland annat nordsamiska, lulesamiska, pitesamiska, umesamiska och sydsamiska.

När blev samiskan ett minoritetsspråk i Sverige?

De nya minoritetsspråkslagarna trädde i kraft den och den etniska kartan förändrades i Sverige. I lagen har samerna status av vara en nationell minoritet.

Är det samiska språket hotat?

Alla samiska språk är hotade språk enligt Unescos nio kriterier. Minoritetsspråken har varit marginaliserade under stora delar av 1900-talet och svenskan har tagit över.

Vart pratar man sydsamiska?

Östsamiska talas på Kolahalvön i Ryssland (kildinsamiska) och östra delen av Finland (skolt- och enaresamiska). Centralsamiska talas i Finland, Norge och Sverige (nordsamiska och lulesamiska). Sydsamiska talas i Norge och Sverige.

Vad är de samiska språkvarieteterna?

  • De samiska språkvarieteterna är finsk-ugriska språk och ingår därmed i den uraliska språkfamiljen, skild från de indoeuropeiska språken. Mer specifikt tillhör de den finsk-permiska eller, enligt ett annat klassifikationssystem, den finsk-samiska undergruppen.

Hur många samiskspråkiga talar samiska?

  • Ungefär ) av de samiskspråkiga talar nordsamiska, lulesamiska, 650 kildinsamiska och 300–500 personer sydsamiska, enaresamiska respektive skoltsamiska. Övriga varieteter har mycket få talare. Samiska omnämns i den norska och den finska grundlagen och är ett av Sveriges officiella minoritetsspråk.

Vad är Samiskans ursprung?

  • Samiskans ursprung finns i ett fornuraliskt språk som talades kring floderna Volga och Oka i centrala Ryssland för kanske 4 000 år sedan. Från kontakter med andra språk i denna region har samiskan med sig flera urindoiranska och uriranska lånord, bland andra čuohti (hundra) och boazu (ren). Dessa kan dateras till senast omkring 2000 f.Kr..

Hur många samer finns i Sverige?

  • I Sverige finns mellan 20 och 40 tusen samer. Det finns inga exakta siffror. Vi har inga folkräkningar där man ska säga vilket folk man tillhör.