:

Hur kom man på påskharen?

Innehållsförteckning:

  1. Hur kom man på påskharen?
  2. Varför kaniner på påsk?
  3. När delar påskharen ut äggen?
  4. Vad heter påskharen?
  5. Varför har vi ägg på påsken?
  6. Hur länge har vi firat påsk i Sverige?

Hur kom man på påskharen?

Ursprungligen kommer traditionen från Tyskland och är känd från 1600-talets senare del i Pfalz och Elsass. Traditionen var under 150 år ganska okänd i övriga Tyskland, men lanserades på bred front efter 1850 av godis- och leksaksindustrierna, som en påsksymbol riktad till barn.

Varför kaniner på påsk?

Enligt tysk folktro var kaninen kopplad till den kristna påskens eviga liv. Kaniner föds med öppna ögon, vilket fick tyskarna att tro att kaniner alltid är ”vakna”. Traditionen med kaniner följde med tyskarna till Pennsylvania i USA under 1700-talet. Det ledde senare till chokladkaninen!

När delar påskharen ut äggen?

Men vilken dag på påsken är det egentligen man ska få påskägget? Jo: på påskafton! Många har äggjakt i trädgården, eller på annat sätt får leta efter påskägget. En del tror att det är påskharen som har kommit och gömt ägg.

Vad heter påskharen?

Påskharen som vi känner den i dag, dök upp för första gången i tyska Heidelberg i slutet av 1600-talet. I en avhandling vid stadens universitet står att läsa att påskäggen på den här tiden kallades för harägg.

Varför har vi ägg på påsken?

På medeltiden bar folk med sig korgar med dekorerade ägg till kyrkan för att låta prästen välsigna dem. Färgningen var ett sätt att markera äggens stora betydelse. Man gav målade ägg som gåva till nära och kära och andra betydande personer. Senare i historien kom konstgjorda ägg i exempelvis glas och porslin.

Hur länge har vi firat påsk i Sverige?

Påskens historia. I Sverige har vi firat påsk sedan 1100-talet, och det är inom kristendomen den viktigaste högtiden vi firar.