:

Hur skapades Saturnus ringar?

Innehållsförteckning:

  1. Hur skapades Saturnus ringar?
  2. Hur upptäckte man Saturnus?
  3. Vem kom på namnet Saturnus?
  4. Vad är ringen kring Saturnus?
  5. Hur gamla är Saturnus ringar?
  6. Vilket år upptäcktes Saturnus?
  7. Hur ser ut Saturnus?
  8. Vad är den största månen på Saturnus?
  9. Hur bildades Saturnus och gasjättarna?
  10. Vad finns i atmosfären på Saturnus?
  11. Hur lång är en Saturnus ring?

Hur skapades Saturnus ringar?

Det finns flera teorier som förklarar varifrån Saturnus vackra ringar kommer. De kan vara: bitarna av en måne som kolliderade med en komet eller asteroid, en komet eller en asteroid som drogs isär på grund av Saturnus tyngdkraft då den kom för nära planeten eller.

Hur upptäckte man Saturnus?

Saturnus är solsystemets näst största planet och det är den sjätte planeten från solen. Planeten har varit känd för mänskligheten i tusentals år, men det var Galileo Galilei som först observerade planeten genom sitt teleskop år 1610. Saturnus är en så kallad gasjätte som består av bland annat väte och helium.

Vem kom på namnet Saturnus?

Trots att Saturnus ligger så långt bort som 9,5 gånger längre ut än jorden från solen är planeten så stor att den är synlig för blotta ögat. Därför är den känd redan sedan antiken men då under namnet Kronos som är guden Saturnus motsvarighet i den grekiska mytologin.

Vad är ringen kring Saturnus?

1655 var ringplanet tydligare synligt från Jorden, och astronomen Christiaan Huygens föreslog att det är en ring runt planeten. Giovanni Cassini fann 1675 att det var flera ringar och man började kalla dem A-ringen och B-ringen, medan gluggen emellan fick namn efter upptäckaren.

Hur gamla är Saturnus ringar?

Den nya uppskattningen visar nu att ringarna är relativt unga – de beräknas ha uppkommit för mindre än 100 miljoner år sedan, kanske till och med så nyligen som för 10 miljoner år sedan.

Vilket år upptäcktes Saturnus?

Saturnus (symbol: ♄) är den sjätte planeten från solen och den näst största i solsystemet. Den är en gasjätte, känd sedan förhistorisk tid. Galileo Galilei var den första att observera den genom ett teleskop år 1610.

Hur ser ut Saturnus?

Saturnus är en gasplanet och har därmed ingen fast yta. Den består först och främst av väte och helium, men har möjligtvis en fast inre kärna av järn, nickel och olika stenarter. Planeten har en svag gul färg på grund av ammoniakkristaller i dess övre atmosfär.

Vad är den största månen på Saturnus?

  • Saturnus har 62 kända månar, varav 53 är namngivna. Det finns dessutom bevis för ytterligare hundratals småmånar med diameterna 40–500 meter vid Saturnus ringar, som inte ses som äkta satelliter. Titan, är den största månen. Den har 90 procent av satelliternas sammanräknade massa och då är även ringarnas massa inräknad.

Hur bildades Saturnus och gasjättarna?

  • Saturnus och de övriga gasjättarna måste ha bildats på ett annat sätt än det inre solsystemet. Man vet dock inte hur det gick till. I likhet med alla de andra planeterna bildades Saturnus av rester från det gasmoln och det rymdstoft som givit upphov till solen. Det finns två teorier om hur gasjättarna bildades.

Vad finns i atmosfären på Saturnus?

  • Saturnus atmosfär består av väte, helium och även små mängder vatten, ammoniak och metan. I atmosfären finns det starka orkaner, som på Jupiter, och det uppkommer vita moln på planeten då och då. Någon fläck, som är typiskt för Jupiter, finns dock inte. Det finns däremot liknande "ränder" på Saturnus som på Jupiter.

Hur lång är en Saturnus ring?

  • km. Saturnus ringar är ett system av planetringar i plan med planetens ekvator med en diameter av 280 000 kilometer, ut till ring A, och ytterligare till cirka 966 000 kilometer med de senare upptäckta ringarna ut till ytterkanten av ring E. Ringarna består av is (minst 95 %) och grus, och är endast mellan 5 meter och 30 meter tjocka.