:

Vad är en penna gjord av?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är en penna gjord av?
  2. Hur produceras en blyertspenna?
  3. Hur fungerar blyertspennan?
  4. Vilka råvaror består en blyertspenna av?
  5. Vem kom på blyertspennan?
  6. Vilken hårdhet på blyertspennor?

Vad är en penna gjord av?

Namnet blyerts bygger på missuppfattningen att mineraliserat kol, vilket grafit är, skulle vara en blyhaltig malm. I själva verket är det grafit uppblandad med kaolinlera som pressats till en stiftform.

Hur produceras en blyertspenna?

Grafit är en form av kristalliserat kol som utvinns ur gruvor. Grafitpulvret har sedan blandas ihop med lerpulver som pressats ihop till tjockare eller tunnare stänger för att man ska få fram blyerts.

Hur fungerar blyertspennan?

Blyertspennan är inte gjord av bly! Grafitpulver blandas med lerpulver och man får blyerts. Mer lera i blandningen ger en hårdare penna, mer grafitpulver ger en mjukare. Blyertspennor finns i en mängd olika hårdhetsgrader, från den vassaste 9H, Hard, via HB, Half Black, B, Black, till den mycket mjuka 9B.

Vilka råvaror består en blyertspenna av?

Kr. På 1560-talet i England upptäckte man grafit, det var så blyertspennan kom till. Blyerts innehåller inte bly, som många tror, utan av kristalliserat kol. Pennkniven kommer från den tid då både blyertspennor och bläckpennor behövde skäras till och vässas.

Vem kom på blyertspennan?

Conrad Gesner Nicolas-Jacques ContéWilliam Munroe Pencil/Inventors

Vilken hårdhet på blyertspennor?

De flesta stiftpennor levereras med stift i hårdhetsgrad HB, vilket är medelhårt. Ju högre upp på B-skalan (B, 2B, 3B osv) desto mjukare är stiften. Ju högre upp på H-skalan (H, 2H, 3H osv) desto hårdare är stiften. Mjuka stift ger mer svärta men är också lite kladdigare.