:

Hur Kolhydratladdar man?

Innehållsförteckning:

 1. Hur Kolhydratladdar man?
 2. Varför Kolhydratladdning?
 3. Vem har nytta av Kolhydratuppladdning?
 4. Vad är Kolhydratladdning?
 5. Vad ska man äta under Vasaloppet?
 6. Vad är det bästa du kan äta innan långlopp?
 7. Varför är långsamma kolhydrater bra?
 8. Vad ska man äta innan ett långlopp?
 9. När är det bäst att äta kolhydrater?

Hur Kolhydratladdar man?

Ät den mat du är van vid, men fyll på med extra kolhydrater – vid alla måltider. Och då inte läsk och socker, utan bra kolhydrater i form av exempelvis ris, pasta och fullkorn. Här kan du inspireras av mat med kolhydrater. Drick gärna energirik dryck, gärna i form av hemgjorda fruktdrinkar, smoothies och milkshakes.

Varför Kolhydratladdning?

Att kolhydratladda Genom att inta lite extra kolhydrater inför en långvarig aktivitet kan du öka kroppens glykogenförråd och ha mer ork i spåret. Gör du det rätt behöver du inte heller känna dig uppsvälld och tung inför start. Målet med kolhydratladdningen är att fylla glykogenlagren så de är sprängfyllda med energi.

Vem har nytta av Kolhydratuppladdning?

De senaste åren har det kommit ett antal studier som visar vilka positiva effekter kreatin kan ha vid inlagring av kolhydrater. I en studie från 2016 var det en grupp motionärer som körde ett glykogentömmande pass följt av 6 dagars kolhydratuppladdning igen.

Vad är Kolhydratladdning?

Vad innebär kolhydratladdning? – Det handlar om att äta lite mer kolhydrater inför en prestation. Kolhydratladdning är inget hokus-pokus, utan ett sätt att fylla på kroppens energidepåer.

Vad ska man äta under Vasaloppet?

Om du ska tävla i tre timmar eller längre bör du ladda med kolhydratrik kost i en till tre dagar före. För de flesta räcker det med att äta extra mycket pasta till lunch och middag dagarna innan loppet. Du kan också välja lite mer bröd och gröt samt lite mindre ost och ägg till frukost och mellanmål.

Vad är det bästa du kan äta innan långlopp?

1-2 DAGAR INNAN:

 • Öka intaget av kolhydratrik mat, såsom pasta, ris, potatis och bröd.
 • Undvik fiberberikade produkter och dra ner på frukt och grönsaker.
 • Var försiktig med kött och stark mat.
 • Drick lite mer vatten än vanligt.
 • Komplettera med kolhydratladdare.

Varför är långsamma kolhydrater bra?

Kolhydrater kan vara socker, stärkelse eller fibrer. Genom att äta långsamma kolhydrater med hög andel fibrer kan man få ett mer stabilt blodsocker än om man äter mycket snabba kolhydrater, som socker. Det är alltså kvaliteten på kolhydraterna du äter som påverkar hur din energinivå blir över tid.

Vad ska man äta innan ett långlopp?

1-2 DAGAR INNAN:

 • Öka intaget av kolhydratrik mat, såsom pasta, ris, potatis och bröd.
 • Undvik fiberberikade produkter och dra ner på frukt och grönsaker.
 • Var försiktig med kött och stark mat.
 • Drick lite mer vatten än vanligt.
 • Komplettera med kolhydratladdare.

När är det bäst att äta kolhydrater?

För fysisk aktivitet som pågår längre än 90 minuter, samt prestationer som kräver upprepat högintensivt arbete, rekommenderas ett intag på 30-60 gram kolhydrater (glukos) per timme. Rekommendationen gäller för vuxna personer och är applicerbar för de flesta fysiskt krävande idrotter.