:

Hur tar man ut en p-stav?

Innehållsförteckning:

  1. Hur tar man ut en p-stav?
  2. Hur lång tid tar det att ta ut en p-stav?
  3. Får man bedövning när man tar ut p-stav?
  4. Hur mycket kostar det att sätta in en p-stav?
  5. Hur ska en p-stav sitta?
  6. Hur lång tid tar det innan p-stav går ur kroppen?
  7. Hur lång tid tar det för en p-stav att verka?
  8. Kan man ta ut p stav på vårdcentralen?

Hur tar man ut en p-stav?

Du kan sen gå till vilket apotek som helst för att hämta ut din p-stav. På apoteket behöver du visa en legitimation. När det är dags att sätta in p-staven är det viktigt att du kommer ihåg att ta med den till mottagningen där du ska få hjälp.

Hur lång tid tar det att ta ut en p-stav?

Staven kan sättas in när som helst, oavsett om du har mens eller inte. Du är skyddad mot graviditet redan från första dagen om du sätter in den under mensens första fem dagar. Sätter du in staven när du inte har mens tar det sju dagar innan du är skyddad mot graviditet.

Får man bedövning när man tar ut p-stav?

Om du ska sätta in, ta bort eller byta p-stav så är det viktigt att du sätter på lokalbedövning på din hud innan besöket. Här finns instruktioner hur du lokalbedövar, antingen med kräm eller med plåster.

Hur mycket kostar det att sätta in en p-stav?

Att sätta in den är också gratis. Hormonspiral kostar ca tusen kronor och kan användas i fem år. För p-spruta betalar du ca 400 kr per år. De flesta hormonella preventivmedel är subventionerade för unga under 26 år och kostar då max 100 kr per år.

Hur ska en p-stav sitta?

P-stav är en liten, mjuk plaststav som sätts in under huden på överarmens insida.

Hur lång tid tar det innan p-stav går ur kroppen?

När det är klart finns det inte mycket du behöver göra eller komma ihåg. Implantatet utsöndrar hormoner i upp till tre år, så det är ett bra val för alla kvinnor som vill ha ett pålitligt,långtidsverkande preventivmedel.

Hur lång tid tar det för en p-stav att verka?

Det går att sätta in en p-stav när som helst i menscykeln. Tänk på att du inte har fullgott skydd direkt efter insättning om du inte sätter in p-staven någon gång under mensens fem första dagar. Om staven sätts in senare än sju dagar efter mensstart så är du skyddad först efter ytterligare sju dagar.

Kan man ta ut p stav på vårdcentralen?

En p-stav kan sitta i tre år, men kan tas ut tidigare om du vill. Om du vill ta ut din p-stav kan du boka en tid på den mottagning där du fick den isatt.