:

Hur görs penningtvätt?

Innehållsförteckning:

  1. Hur görs penningtvätt?
  2. Hur mycket penningtvätt?
  3. Vad är penningtvättslagen?
  4. Vad innebär penningtvätt?
  5. Vad bör man göra om man misstänker penningtvätt?

Hur görs penningtvätt?

Penningtvätt är en verksamhet där svarta pengar, det vill säga pengar som förtjänats olagligt, överförs på så sätt att pengarna tycks vara legalt förtjänade, eller kan användas för privat konsumtion utan att det väcker misstankar. Ofta är penningtvätten ett slag av transnationellt brott.

Hur mycket penningtvätt?

Frågorna kring penningtvätt blir allt mer uppmärksammade och reglerna för hur samhället ska hantera det här problemet blir allt fler. Enligt Finansinspektionens nationella riskbedömning uppskattas det att cirka 130 miljarder kronor tvättas varje år i det svenska finansiella systemet.

Vad är penningtvättslagen?

Bakgrunden till sådana frågor och kontroller är den så kallade Penningtvättslagen. Enligt den lagen är banker, försäkringsbolag och många andra företag, tvungna att motverka att deras system missbrukas för penningtvätt eller finansiering av terrorism.

Vad innebär penningtvätt?

Penningtvätt är ett brott. Möjligheten att tjäna pengar är den huvudsakliga drivkraften bakom organiserad brottslighet. För att kriminella ska kunna använda brottsvinster i den lagliga ekonomin tvättas svarta pengar rena. Syftet med penningtvätten är att dölja var pengarna kommer ifrån.

Vad bör man göra om man misstänker penningtvätt?

Du ska i så fall lämna en rapport omedelbart därefter till Finanspolisen. Om du nekar genomförandet av en transaktion på grund av en misstanke om penningtvätt eller finansiering av terrorism, ska även de omständigheter som misstanken bygger på rapporteras till Finanspolisen.