:

Vad gör man mesost av?

Innehållsförteckning:

  1. Vad gör man mesost av?
  2. Vad består messmör och mesost huvudsakligen av?
  3. Vad framställs Mesvaror av?
  4. Hur gör man Sandost?
  5. Vad är Mesvaror?
  6. Vilka sockerarter innehåller messmör?

Vad gör man mesost av?

Mesost är som namnet antyder visserligen en ost, men den liknar inga andra ostar. Det första man gör är att separera ostmassan som används för att göra traditionell ost och sparar vasslan. Sedan kokas denna vasslan och blandar den sedan med en speciell blandning av krämig ko- och getmjölk.

Vad består messmör och mesost huvudsakligen av?

Messmör tillverkas av vassle som är en biprodukt från osttillverkningen. Vasslen är en tunn vätska som ser ut som vatten, men som är mycket näringsrik. Ordet mes i messmör och mesost kommer från det norska ordet myse som betyder just vassla. I dag tillverkas messmör i Östersund och säljs i hela landet.

Vad framställs Mesvaror av?

Mesvaror är inte ost, men tillverkas av den vassle som bildas vid osttillverkningen och består huvudsakligen av vatten, mjölksocker och vassleprotein. Mesvaror bereds av ko-, get-, eller fårmjölk och man erhåller antingen mesost med låg vattenhalt eller messmör med högre vattenhalt.

Hur gör man Sandost?

- i gamla nertecknade recept från Fjälllbacka i Bohuslän står om sanost: Vassla (fås väl vid ystning, kokning av äggost), kokas under omrörning och avdunstning till en fast massa.

Vad är Mesvaror?

Messmör är en mejeriprodukt som främst används som smörgåspålägg. Den finns framför allt i två varianter: getmessmör med getmjölk som bas och messmör med komjölk som bas. ... Av detta gör man sedan messmör, getmessmör eller mesost. Mesvarorna innehåller mineralämnen som till exempel järn och kalcium, samt vassleprotein.

Vilka sockerarter innehåller messmör?

Läs därför innehållsförteckningen noga.

  • Näringsvärde per 100g:
  • Energi:1100kj/240kcal.
  • Fett:2 g.
  • Varav mättat fett:1,2 g.
  • Varav sockerarter:49 g.
  • Kolhydrat:49 g.
  • Protein:7,2 g.
  • Salt:1,6 g.