:

När blir man medvetslös?

Innehållsförteckning:

  1. När blir man medvetslös?
  2. Hur kollar man om någon är medvetslös?
  3. Hur görs en Medvetandekontroll?
  4. Vilken sorts vård ger man till en medvetslös patient?
  5. Hur lång tid tar det att bli nedkyld?
  6. Varför blir man medvetslös?
  7. Vad ska du tänka på när du sköter om en medvetslös person?

När blir man medvetslös?

Svimning beror på att blodtrycket sjunker hastigt. Det kallas blodtrycksfall och gör att blodcirkulationen till hjärnan blir otillräcklig. Du svimmar då och kan inte styra kroppen, utan faller ihop. Då rinner blodet tillbaka till hjärnan och du vaknar upp igen efter en stund.

Hur kollar man om någon är medvetslös?

Lyft hakan och böj den medvetslöses huvud bakåt. Se, lyssna och känn om personen andas normalt (maximalt 10 sekunder). Många personer har onormal, så kallad agonal andning efter att hjärtat stannat.

Hur görs en Medvetandekontroll?

Skaka försiktigt i personens axlar Om du hittar en person som verkar medvetslös, gå alltid fram och kontrollera medvetandet, (medvetandekontroll). Försök att få kontakt med personen genom att skaka försiktigt i personens axlar och fråga hur personen mår.

Vilken sorts vård ger man till en medvetslös patient?

Om patienten är medvetslös och inte andas normalt, starta omedelbart hjärt-lungräddning (HLR), se nedan!

Hur lång tid tar det att bli nedkyld?

När kroppstemperaturen sjunker under 35 grader hotas temperaturregleringen och alla kroppens organsystem påverkas. Vid 33 grader försvinner också den viktiga huttringsförmågan. Vid kraftig nedkylning ökar urinproduktionen men många kan inte få av sig kläderna för att kissa på grund av stelfrusenhet.

Varför blir man medvetslös?

Medvetslöshet kan ha många olika orsaker. MIDAS är en förkortning av begynnelsebokstäverna för en del av dem: Hjärnhinneinflammation (Meningit), Förgiftning (Intoxikation), Diabetes, Bristande andning/syresättning (Andningsinsufficiens).

Vad ska du tänka på när du sköter om en medvetslös person?

Du ska däremot inte börja med hjärt-lungräddning om personen är medvetslös men andas normalt. Då ska du lägga personen i stabilt sidoläge och böja huvudet bakåt så att luftvägarna hålls öppna. Därefter ska du larma 112 och stanna kvar hos den medvetslösa personen tills hjälpen kommer.